Haber / Çerkes Aktivistlere FSB Operasyonu
15:14 14 December 2013

Adıgey Cumhuriyeti ve Kabardey Balkar Cumhuriyetinde Çerkes aktivistlere yönelik FSP operasyon gerçekleştirdi.

13.12.2013 tarihinde sabah saatlerinde Kabardey Balkar ve Adıgey Cumhuriyetinde de eşzamanlı düzenlenen operasyonlarda Çerkesya  Yurtseverleri grubundan Khuade Adnan ve Açumıj Hilmi, Çerkes Birliği Başkanı Çeş Ruslan, Adığe Xeku – Çerkesya sitesi Genel Yayın Yönetmeni Teş’ u Yevgeniy, Abhazya ve Adıge Xase 21. Yüzyıl Başkanı Ziha Amin, Penejıkuay köyünden aktivist Yexhul Yura evlerinde yapılan aramalar sonucu bilgisayar, telefon, flash bellek, kitap vb. ulusal içerikli yayınlar alınarak Krasnodar kentine götürüldüler…

Muhtelif yerlerden evleri aranarak tutuklanıp Krasnodar’ a götürülen Çerkesya Aktivistleri akşam saat 22:00’a doğru 16 Aralık 2013 tarihinde birbirinden farklı saatlerde Krasnodar’ daki soruşturma komitesinde bulunmaları çağrısı tebliğ edilerek serbest bırakıldılar. Sabah 06:00’dan itibaren başlayan operasyonun Kabardey ayağında Yağan İbrahim’den başka tutuklamalar olup olmadığı henüz bilinmiyor.

 

Saat 22.00 civarı serbest bırakılan aktivistlerden Khuade Adnan’ın cherkessia.net sitesinin yorum bölümüne yaptığı açıklamalar şöyle;

“Sabah saat 10 civarı kapı çaldı. Güvenlik kameralarından iki kisinin beklemekte olduğunu gördüm. Köpek bağlı olmadığı için kendim dışarı çıkarak dış bahçe kapısını açtım. İkisi birden polis kimliklerini gösterdiler ve mahkemeden çıkartılmış arama iznini gösterdiler. Kendileriyle biraz tartıştım. Çünkü benimle alakası olmayan Chernishev soyadlı bir vahabi teröristle ilgili dava dosyasına bağlı olarak soruşturma komitesindeki polis savcılıktan ve mahkemeden arama ve gözaltına alınma izni çıkartabiliyor. 4,5 saat süren arama sonucunda evimde bulunan bilgisayarım, birçok özel ailevi kaset ve cd’ lerim, iki telefonum, rusça ve türkçe birkaç son derece yasal tarih kitabı, Kubanlı profesör Kutsenko`nun yazdığı ve yanılmıyorsam türkceye de çevrilen “Pravda i Krivda” “Doğru ve Eğri” 19 adet. Çerkesya Yurtseverleri adlı broşürümüzden evde ve arabamda bulunan 3 adet. 21 Mayis’ ta Khase’ nin çıkarttığı anma kurdelasına kadar birçok şey alındı. Tutanaklar imzalandıktan sonra beni Krasnodara götüreceklerini söylediler. Meğer mahkeme o konuda da tam yetki vermiş bunlara. Herhangi bir salıverilme durumunda geri getirmeyeceklerini bildiğim için kendi arabamla gidip gidemeyeceğimi sordum. Olur dediler. Yanıma biri binerek saat 17.00 civarında Krasnodardaki bölgelerarası soruşturma komitesine vardık. Bu arada geldikleri gibi telefonlara el koydukları için kimseye haber vermem mümkün olmadı.

Geldiklerinde tartismam nedeniyle köpeğe ateş ederek gireceklerini söylediler. Köpeği tutamadığımdan dolayı sürekli havlıyordu.
En ilginci şahit diye askeriyeden 2 asker getirmişler. Yani ev aranırken gözleyecek ve tutanakları imzalayacak kisiler olarak askerleri almışlar. Ona da itiraz ettim sivil kişileri bulmaları gerektiğini söyledim ama nafile.
Toplam 5 kişi artı 2 maskeli silahlı polis. Gören konu komşuda bizden şüphelenmeye başlayacak. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz mantığıyla.

Geldikleri gibi konunun teröristle ilgili olmadığını ve olimpiyatlarla ilgili olduğunu tahmin etmiştim. Polislerin çocukların bilgisayarlarına bakarken “olimpiyat” kelimesini yazarak bilgisayar içinde arama yapmalarıyla bu tahminim doğrulandı. Bende açıkça kendilerine olimpiyatları desteklemediğimi ve gerekçelerimi anlattım. Bu tutanaklara girmedi tabii. Onu belki soruşturma komitesindeki soracak. Neyse Krasnodar’ a geldik demiştim. Bir odaya beni götürdüklerinde. Aciumij Hilmi, Ziha Amin, Cesh Ruslan ve Yexhutl Yura da orada. Tesh’ u Yevgeni ise o anda sorgudaymış. Aksam 21′ e kadar sırayla alınarak sorgulandık. Bana en fazla Çerkesya Yurtseverleriyle diğer Cerkes aktivistlerle ilgili bağlantılarım, sitemizle ilgili sorular, olimpiyatlar, soykırım vs. konular soruldu. Ben içerdeyken Chesh Ruslan ve Yevgeni başka bir binaya götürülmüşlerdi. Meğerse asıl sorgu sonraymış. Soruşturma komitesindeki adam ayrıca bizi o teröristle ilgili sorgulayacakmış. Bizi de o binaya götürdüler. Saat 22.00′ den sonra sorgulama yapılamayacağından dolayı pazartesi günü Ruslan hariç hepimize farklı saatlerde cağrı verdiler. Bunu imzalayıp bir parçasını sana veriyorlar, imzaladığın kısım onlarda kalıyor. Gitmediğin zaman tutuklanarak götürülüyorsun. Bizi bıraktıklarında yalnızca Ruslan`in soruşturması yarim kaldığınından o tamamlanmış olabilir. Kendisi de şu anda evde ama sorgulamasının bitip bitmediğini sormadım. Telefonlarım onlarda kaldığı için kimse beni aramasın.

Kaberdey ve Karacay-Cerkes’ ten de birilerinin alinmiş olabileceği aklımıza geldi ama telefonlarımız olmadığından kimseyle irtibat kuramadık.Emanet telefon bulsak da maalesef numaraları aklımızda değil de telefonlarımızda kayıtlı. Hilmi’ yle ben beraber Miyekuape’ ye döndük.Gelirken Yevgeni’ yi de Yablonovki de evine bıraktık. O Krasnodara en yakın olduğundan onun evine sabah 06.00′ da gitmişler. Hilmi’ nin tüm çalışmalarının kayıt altında olduğu evdeki bütün bilgisayarları almışlar. Bu arada Yağan İbrahim ve Kambiy Ruslan’ da aynı gerekçeyle alınmışlar. Onların yolu daha uzun.”

Yapılan bu operasyona karşı Çerkesya Yurtseverleri tarafından 15 Aralık Pazar günü saat 14.00’da İstanbul Rusya  Konsolosluğu önünde basın açıklaması yapılacak. Grup tarafından yapılan açıklama şöyle;

 “15 Aralık 2013 PAZAR günü Saat : 14.00 da İstanbul İstiklal caddesinde ki Rus Konsolosluğu önünde basın açıklaması yapılacaktır.

Tüm duyarlı Çerkesler ile demokrasi ve insan haklarını savunan Çerkes dostlarını, konsolosluk önünde yapılacak basın açıklamasına ve Çerkes aktivistlere yapılan hukuksuz baskılara DUR! demeye çağırıyoruz.” 

kaynak: cherkessia.net

Basın Açıklaması Çağrısı: https://www.facebook.com/events/202089549976342/?previousaction=join&source=1

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar