Haber / Herkes 6. Şubeye: Dağıstan’da en az 50 kişi gözaltına alındı
15:14 11 December 2013

Dağıstan’da dindar vatandaşlara uygulanan baskılar akıl almaz boyutlara ulaştı. Sadece Mahaçkale’de en az 50 kişi gözaltına alındı.

Dağıstan’da dün çeşitli bölgelerden çok sayıda insanın gözaltına alındığı haberleri geldi. Gözaltına alınanların çoğunluğunu Çeçen avukat Murad Musayev’e destek eylemine katılanlar oluşturuyor. Bu eylem 29 Kasım’da şehir yönetiminin izniyle yapılmıştı.

Eyleme katılanlardan Abakar Abakarov’un ifadesine göre, gözaltına alınanların hepsi evlerinde yapılan aramalar sonrasında gözaltına alındı. Bunlar arasında Nurmuhamed Magomedov, Hizri Abdulmajidov, Habib Aliyev, Gitinav Gitinomagomedov ve gazeteci Hasan Haciyev de vardı.

Abakarov, “Musayev’e destek eylemine katılanlar, farklı alanlarda çalışan belki de çok farklı görüşlere sahip insanlar. Eylemle ilgili güvenlik güçlerini tatmin etmeyen şey nedir bilmiyorum. Evlerden dini kitaplar alındı. Bu konu tam bir karmaşa, eylemde de bu konuya değindik. İnsanlar hangi kitapların serbest, hangilerinin yasak olduğunu bilmiyor, yasallıkla ilgili bilginin nereden alınacağı bilinmiyor” dedi.

Gözaltına alınanlardan Hüseyin Ahmedov, herkesin spor salonuna toplandığını, teker teker sorgu hakiminin odasına çağırdıklarını ve polisler arasındaki konuşmadan öğrendiğine göre salonda en az 50 kişinin bulunduğunu kaydetti. Ahmedov’un dairesinde yapılan aramada bir hadis kitabı, Halifelik Nasıl Yıkıldı adlı kitabın fotokopileri, notebook ve bloknotu alındı.

Ahmedov “Arama sabah 6’dan 9’a kadar sürdü. Daha sonra beni 6. şubeye götürdüler. Spor salonuna götürürlerken Murad Musayev’e destek eylemine katılanlarla birlikte hiç tanımadığım kişileri gördüm. Hasan Haciyev de oradaydı. Beni sorguladılar, fotoğraflarımı çektiler ve eşyalarımı kontrol edeceklerini, gerekirse mahkemeye çağıracaklarını söyleyerek serbest bıraktılar” dedi.

Polisler Ahmedov’a hangi İslami akımı desteklediğini, hangi camiye gittiğini, faaliyetleri Rusya’da yasaklanan Hizb’ut-Tahrir’e nasıl baktığını sordu. Diğer vatandaşlar da Hizb’ut-Tahrir hakkında sorular sorulduğunu doğruladı.

Evinde yapılan aramanın ardından aşırılıkçılıkla mücadele merkezine (6. Şube) götürülen Kavkazki Uzel muhabiri Haciyev serbest bırakıldıktan sonra şu açıklamayı yaptı: “Aramadan sonra aşırılıkçılıkla mücadele merkezine götürüldüm, aynı gün gözaltına alınmış olan üç kişinin davasıyla ilgili görgü tanığı olarak sorgulandım. Bu kişilerden birinin adını hatırlamıyorum, diğer ikisi Umar Nikiforov ve Şamil Ramazanov. Polisler onların evlerindeki aramalarda silah ve benzeri şeyler bulunduğu söyledi. Yakınları ise bu şeylerin her zamanki gibi evlerine polisler tarafından yerleştirildiğini belirtti”.

Özellikle dini görüşü ve Hizb’ut-Tahrir hakkında sorular sorulduğunu ifade eden Haciyev, “Sorgulandıktan sonra silahlı ve maskeli kişiler gözetiminde spor salonuna götürüldüm. Gözaltına alınanların hepsi oradaydı. Sadece gözetim altında tuvalet izni veriliyordu” dedi.

Haciyev akşam 18.00 sıralarında serbest bırakıldı. Daha önce avukatı Hacimurad İzmailov müvekkiliyle görüşmeye çalıştı, ancak 6. Şube çalışanları Haciyev’in gözaltına alınmadığını söyledi. İzmailov savcılığa şikayette bulundu. İlerleyen saatlerde Nurmuhamed Magomedov da serbest bırakıldı. Onun da müvekkiliyle görüşmesine izin verilmeyen avukatı savcılığa şikayette bulundu.

Akşam saatlerinde gözaltına alınan diğer vatandaşlarından serbest bırakıldığı haberleri geldi. Gitinav Gitinomagomedov’un kardeşi Recep Gitinomagomedov dünkü olayın sadece Mahaçkale’de değil diğer büyük yerleşim yerlerinde de yaşandığını kaydetti ve “Derbent, Kizlar ve Akuşa’da benzer olayların yaşandığını öğrendim” dedi.

Kizlar’da altı kişinin gözaltına alındığı Facebook’tan bildirildi. Ali Çarinski dün sabah erken saatlerde Omar Omarov, Bilal Magomedov, Zaur Zakaryayev, Timur Zakaryayev, Rasim İbadanov, Murad Gasanov’un emniyete götürüldüğünü duyurdu.

İnsan hakları örgütü Savunma başkanı Gülnar Rustamova, dünkü olaylarla ilgili 10’un üzerinde telefon aldıklarını kaydetti. Dağıstan İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklamada bulunmayı reddetti.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar