Haber / Mazlum-Der ve İHD’nin ‘Yüksekova’ raporu
15:03 11 December 2013

Yüksekova’da yaşanan olayların ardından Mazlum- der Hakkâri Şubesi başkanı Cengiz Şen ve yardımcısı Yaşar Kaplan olay yerinde yaptıkları incelemenin ardından yaşananlara ilişkin olarak dernek binasında basın açıklaması düzenledi.

PKK’lilere ait mezarların tahrip edildiği iddiası üzerine MEYA-DER öncülüğünde yapılan basın açıklaması sonrasında ilçede büyük gerginlikler yaşandığı bilgisine yer verilen raporda grup ile polisler arasındaki taşlı, molotoflu, biber gazlı ve plastik mermilerle devam eden gerginliğin akşam saatlerinde yerini silaha bıraktığı kaydedilerek, olaylar sırasında Veysel İşbilir ile Mehmet Reşit İşbilir isimli sivil vatandaşların polisler tarafından kullanılan ateşli silahla vurulduğu kaydedildi.

Yaşananlara ilişkin olarak farklı iddiaların bulunduğu vurgulanan raporda, Hakkari Valiliğinin olay günü yaptığı açıklamaya da yer verilerek, morgda çekilen fotoğraflar, Reşit ve Veysel İşbilirin infaz edildiği konusunda kuşkuya yer bırakmadığı, ‘PKK’liler polise ateş açtı, çatışma çıktı’ açıklamasının aksine Reşit ve Veysel’in vücudunda çatışma izi yok. Cenazelerindeki kurşun izleri özel harekât polisleri tarafından hedef gösterilerek vurulduğu bilgisine yer verildi.

Şen raporun detayında şu bilgilere yer verdi: “Şayet iddia edildiği gibi göstericiler arasında ateşli silah kullanılmışsa resmi makamlar bunu kanıtlamak zorundadır. Olay ile ilgili olarak ulusal medyaya dağıtılan görüntülerden net bir şey anlaşılamamaktadır. Görüntülerin olay gününe ait olup olmadığı uzman bir heyet tarafından incelenmelidir. Eğer görüntüler gerçek ise eli silahlı olarak gösterilen kişilerin öldürülen şahıslar olduklarını kanıtlayan deliller kamuoyuna sunulmalıdır. Polis araçlarında ve çevrede kamera olmasına rağmen şahısların vurulma anına ait hiçbir görüntü resmi makamlar tarafından kamuoyuna sunulmamıştır. Öldürülen şahısların polis ile çatışmaya girdiklerine dair resmi makamlar tarafından hiçbir bilgi ve belge kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Bu durum infaz olduğuna dair kuvvetli şüpheler ortaya çıkarmaktadır”

İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut dernek binasında aynı konu ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Akbulut İHD olarak, hazırladıkları raporda; güvenlik güçlerinin kitleye karşı orantısız güç kullandığı, sivil halkın üzerine ateşli silahlarla ateş açıldığı ve bunun sonucunda 2 kişinin öldüğünün tespit edildiğini söyledi.

Basına dağıtılan görüntülerin olay ile bir ilgisinin bulunmadığını ifade eden Akbulut, “Olayda yaşamını yitiren iki vatandaşın cenaze törenleri öncesi ve sonrasında güvenlik güçleri provokasyon için sürekli halkı tahrik etmiştir. Cenaze töreninden sonra dağılan kitleye yine güvenlik güçlerince orantısız güç kullanılmış halka ateş açılmış ve olay esnasında kafasından ağır yaralanan Bermal Topçu adlı şahıs Van Araştırma Hastanesine kaldırılmıştır. Halen bilincinin kapalı olduğu ve hayati tehlikesinin devam etmektedir” dedi.

Hakkari valiliğini sert bir dille eleştiren Akbulut, “Ancak bölge halkı olarak Sayın Öcalan’la başlayan diyalog ve barış sürecinin devam etmesi için bu tür provokasyonlara ve anlayışlara geçit vermeyeceğimizi belirtmek isteriz” dedi.

İHD heyeti raporunun sonuç bölümünde şu bilgilere yer verdi. “Demokratik bir basın açıklaması ve sonrasında yapılan yürüyüşe anti demokratik yöntemlerle ve ateşli silahlar kullanılarak güvenlik güçlerince müdahale yapılması kabul edilemez. Nedeni ne olursa olsun sivil ve silahsız vatandaşların ateşli silahlarla taranmasının bir izahı olamaz. Hakkari valiliği tarafından olayla ilgili bir soruşturma başlatılmadan öldürülen kişilerin PKK militanı olarak lanse edilmesi sürece hizmet etmemektedir. Böylesi açıklamalarla öldürülen kişilerin ailelerini daha da yaralamıştır. Hükümet her açıklamasında sürecin halen devam ettiğini belirtmektedir. Ancak süreç samimi bir şekilde devam ediyorsa olayla ilgili bir soruşturma başlatıp olayla ilgili kusuru bulunan kişileri ve öldürülen vatandaşların faillerini yargı önüne çıkarmak zorundadır”

yuksekovahaber.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar