Haber / Ukrayna’da polis müdahale etti, gerginlik büyüyor
14:09 10 December 2013

Göstericilere Salı gününe kadar müsade veren Ukrayna polisi protesto kampını boşaltıyor. Muhalifler geri adım atmayacaklarını söylerken, ABD, AB ve Rusya krizi yakından izliyor.

Ukrayna hükümetinin göstericilere verdiği sürenin sonuna yaklaşılmasıyla polis protesto kampını boşaltmaya başladı. Polis, başkent Kiev’deki hükümet binaları önündeki protesto kampını boşaltmaya başladı. Müdahale sırasında bazı göstericiler yaralanırken, protestoculara ait çadır ve içinde ateş yakılan variller sokaklardan kaldırıldı.

Protestolar, Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması konusundaki tıkanma sonrası başlamıştı.

Ukrayna’da dün geceki polis müdahalesine geniş yer veren Rus basını Yanukoviç’le muhalefet arasındaki görüşmenin tehlikede olmadığı, fakat göstericilerin hükümetin istifasında kararlı olduğu yorumunu yapıyor. Bu arada gösterilerde bir Lenin heykelinin daha yıkılmasına tepki gösteren Rus Komunistler Ukrayna elçisinin uyarılmasını istiyor..

Hükümet karşıtı gösteriler sürerken, Svoboda (Özgürlük) Partisi lideri Oleg Tyagnibok, gösteriler sırasında şiddet uygulayanların cezalandırılmasını ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

Tyagnibok, “Biz hakkımızı arıyoruz” diyerek, “Ukraynalıların Avrupalı olması için ortaya çıktıklarını” söyledi.

Hükümetin halkı dinlemediğini ve halkın ayağa kalktığını belirten Tyagnibuk, “Tüm Ukrayna, hükümete karşı protesto halinde. Hükümet binalarını bloke ediyoruz ve hükümetin kendi halkını dinlemesini sağlamak için çaba harcıyoruz” dedi.

“Müzakerelere oturmaya hazır olduklarını” ifade ederek, bunun için bazı şartları olduğunu vurgulayan Tyagnibuk, “Öncelikle şiddet uygulayanların cezalandırılmasını, olaylarda tutuklanan 16 kişinin salıverilmesini ve yönetimin istifa etmesini istediklerini” kaydetti.

Tyagnibuk, “İnsanlar direniyor, bekliyor. Zafer bizimle olacak” ifadesini kullandı.

Biden’den çağrı

Gelişmeleri yakından izleyen ABD’nin Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Ukrayna yönetiminin muhalefet liderleriyle diyaloğa başlaması gerektiğini kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile telefon görüşmesi yapan Biden, ülkedeki siyasi gerginliğin giderilmesi için yönetimin ile muhalefet arasında diyaloğ sürecinin başlamasını istedi.

Rus Novosti ajansı haberine göre, Biden, Ukrayna’daki gelişmelerden ve giderek artan şiddet tehlikesinden dolayı endişesini dile getirirken, bir an evvel ülkedeki gerginliğin giderilmesi ve Ukrayna’nın ilerlemesi konusunda uzlaşmaya varılmasının önemine işaret etti.

Biden, görüşmede, “demokratik toplumda şiddete yer olmadığını” kaydederek, şiddet ile ABD ve Ukrayna arasındaki “stratejik partnerlik ilişkilerinin” birbirine uyumsuz olduğunu vurguladı. Biden, ABD’nin, Ukrayna’yı Avrupa’dan yana seçim yapması konusunda desteklediğini yineledi.

ABD ve AB siyasi çözüm için devrede

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Rusya’nın başkenti Moskova’da, Ukrayna’da yaşanan sorunun barış yoluyla çözülmesi amacıyla temaslarda bulundu.

ABD’nin Moskova Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Nuland, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcıları Sergei Ryabkov ve Aleksandr Meshkov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dışilişkiler danışmanı Yuri Ushakov ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Nuland, bu görüşmelerde, ABD’nin Ukrayna’daki durumdan dolayı derin tedirginliğini ifade ederken, bu ülkedeki sorunun barış yoluyla çözülmesi, insanlık değerlerini korunmasının sağlanması ve siyasi kararların alınması konusunda Rusya’nın etki etmesini istedi.

Açıklamada Nuland’ın, ABD’nin, Avrupa’dan yana seçim yapması konusunda Ukrayna’yı desteklediği belirtilirken, mevcut sorunun şiddet içermeyen ve sadece siyasi bir çözümü ile Ukrayna ekonomisinin IMF’in desteğiyle yeniden kalkındırılması konularındaki ülkesinin desteğini Rus meslektaşlarına ilettiği bildirildi.

Bu arada, AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da Ukrayna’daki soruna siyasi çözüm bulunmasına destek amacıyla bugün Kiev’e gelecek.

Rusya Duması olayları görüşecek

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması’nda da bugün Ukrayna’daki hükümet karşıtı gösteriler görüşülecek.

Rusya Devlet Duması BDT İşleri, Avrasya Entegrasyonu ve Yurt Dışındaki Vatandaşlarla İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutski, Rus basınına yaptığı açıklamada, Devlet Duması’nın 10 Aralık’ta Ukrayna’daki durumla ilgili bir bildiri tasarısını görüşeceğini ifade etti.

Slutski, Rus milletvekillerinin söz konusu bildiri tasarısında, “yabancı devlet adamlarının egemen Ukrayna’nın içişlerine açıkça müdahalesi” ile ilgili ciddi tedirginliğini” belirteceğini vurgulayarak, “Batılı siyasetçilerin muhalefet tarafından organize edilen gösterilerde, seçilmiş iktidarın kanunlarına karşı çıkmaya açıkça davet ederek, ülkedeki durumun gerginleşmesine katkıda bulunduğunu” iddia etti.

Rus milletvekillerinin, Ukrayna’nın jeopolitik seçiminin Ukrayna halkına ait olduğuna inandığını bildiren Slutski, Batılı siyasetçileri “ülke siyasetine baskı yapmasını durdurmaya” çağıracaklarını söyledi.

Slutski, Rusya Devlet Duması’nın aynı zamanda Ukrayna’daki tüm siyasi güçlere, şu anki duruma kendi halkının menfaatleri doğrultusunda barış yoluyla çözüm bulmaya davet edeceğini aktardı.

Rusya Devlet Duması Başkanı Sergei Narişkin de Duma’daki dört siyasi partinin temsilcilerine, Duma’nın BDT İşleri, Avrasya Entegrasyonu ve Yurtdışındaki Vatandaşlarla İlişkiler Komitesi tarafından sunulan öneri tasarısıyla ilgili kendi görüşlerini sunmaları doğrultusunda talimat verdiğini bildirdi.

dunyabulteni.net

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar