Haber / Demokratikleşme Paketi Mecliste
13:42 5 December 2013

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül’de açıklanan Demokratikleşme Paketi TBMM’ye sevk edildi. Paketteki en büyük sürpriz Nefret suçuna ilişkin yapılan tanımlama oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül’de açıklanana Demokratikleşme Paketi TBMM’ye sevk edildi. Paketteki en büyük sürpriz ‘nefret suçu’na ilişkin tanımlama oldu. Tasarıda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)’in kıstaslarına aykırı olarak, cinsel yönelim ve etnik kimliğe yönelik suçlar nefret suçu kapsamına alınmadı. Paketle gelen bazı düzenlemeler şöyle:

EŞ BAŞKANLIK GELİYOR

* Siyasi partiler ve adaylar tarafından yapılacak her türlü propaganda Türkçe’nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde de yapılabilecek. Böylelikle Kürtçe propagandaya da imkan tanınmış olacak.

* Siyasi partiler tüzüklerinde yer almak ve iki kişiden fazla olmamak kaydıyla Eş Genel Başkanlık sistemini uygulayabilecekler.

BDP ’YE HAZİNE YARDIMI

* Milletvekili Genel Seçimleri’nde toplam geçerli oyların yüzde 3’ünden fazlasını alan siyasi partilerde de devlet yardımı yapılacak. Bu yardım, en az devlet yardımı alan siyasi partinin aldığı yardım ve genel seçimlerde aldığı toplam geçerli oy esas alınarak, kazandıkları oyla orantılı olarak yapılacak. Yardım 1 milyon TL’den az olamayacak.

Bu düzenlemeyle BDP’ye Hazine yardımının önü açılmış oldu.

TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜNE YENİ DÜZEN

* İl ve ilçelerde toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergahı kamu düzeni ve genel asayişi bozmayacak ve vatandaşların günlük yaşamını zorlaştırmayacak şekilde kanunda sayılan sınırlamaya uyulması kaydıyla TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin il ve ilçe temsilcileri ile en çok üyeye sahip 3 sendikanın ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının il ve ilçe temsilcilerinin görüşleri alınarak mahallin en büyük mülki amiri tarafından belirlenecek.

* Açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler güneş batmadan önce dağılacak şekilde kapalı yerledeki toplantılar ise saat 24’e kadar yapılabilecek.

* Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde katılımcıların ve konuşmacıların ses ve görüntüleri kolluk tarafından kaydedilebilecek. Elde edilen kayıt ve görüntüler şüphelilerin ve suç delillerinin tespiti dışında başka bir amaçla kullanılmayacak.

ÖZEL OKULDA KÜRTÇE EĞİTİM

* Özel Öğretim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapmak amacıyla özel eğitim kurumları açılabilecek. Bu kurumlarda eğitim ve öğretim yapılacak dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilecek. Düzenlemeyle özel okullarda Kürtçe eğitim ve öğretim yapılmasının önü açılıyor.

EĞİTİM HAKKININ ENGELLENMESİ

* Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla; Devletçe kurulan veya kamu makamlarının verdiği izne dayalı olarak yürütülen her türlü eğitim ve öğretim faaliyetlerine, kişinin eğitim ve öğretim hakkını kullanmasına, öğrencilerin toplu olarak oturdukları veya bunların eklentilerine girilmesine veya orada kalınmasına engel olunması ve kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi halinde fail hakkında 2 yılda 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi halinde de aynı ceza verilecek.

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLEME

* Dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin veya dini ibadet veya ayinlerin bireysel ya da toplu olarak yapılmasının, cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla engellenmesi halinde fail hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. ebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale eden veya bunları değiştirmeye zorlayan kişiye de aynı ceza verilecek.

NEFRETTE CİNSEL YÖNELİM YOK

* Türk Ceza Kanunu’na ‘nefret ve ayrımcılık suçu’da açıkça giriyor. TCK’nın 122. maddesinin başlığı bu şekilde değişiyor. Yeni maddeye göre dil, ırk, milliyety, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç din veya mezhep farklılıklarından kaynaklanan nefret nedeniye; bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini, bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını, bir kişinin işe alınmasını, bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Nefret suçu tanımında AGİT’in tanımında farklı olarak “Etnik kimlik” ve “Cinsel yönelim” ibarelyeri yer almadı. Bu nedenle Gay ve Lezbiyenlerin cinsel tercihlerinden dolayı işlenen suçlar nefret suçu kapsamında olmayacak. Aynı şekilde kişinin etnik kimliğinden kaynaklı olarak işlenen suçlarda nefret suçu sayılmayacak.

KÜRTÇE YER İSİMLERİ VE ‘KLAVYE’YE ÖZGÜRLÜK

* Tasarıda Kürtçe yer isimlerine ilişkin yasakları kaldırılmasının önü açılırken, mevcut kanundaki Türkçe’den başka dil ve yazı kullanılamaz ibaresi de kaldırılıyor.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar