Haber / Denge ve Denetleme Ağı: “Yeni Anayasa Süreci Bitmedi”
13:37 Bugün

Denge ve Denetleme Ağı, çoğulcu ve demokratik bir anayasanın ancak çoğulcu ve katılımcı yöntemlerle hazırlanabileceğini, anayasa yapımına dair farklı yöntemlerin tartışmaya açılması gerektiğini açıkladı.

DDA’yı temsilen İsmet Erdoğan ve Ayhan Bilgen’in katıldığı basın açıklaması metnini Hasan Seymen okudu.

107 sivil toplum örgütünden oluşan Denge ve Denetleme Ağı (DDA) yeni anayasa süreciyle ilgili basın açıklaması yaptı. DDA, “temel sorunların ancak yeni anayasayla çözülebileceğini” belirtti.

Kuruluşun açıklaması özetle şöyle:

“TBMM çatısı altında iki yıldır çalışmalarını yürüten Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bir sonuç elde edemedi, süreç bitme noktasına geldi. Toplumdaki yeni anayasa talebi ve özellikle ülkemizin demokratikleşme ihtiyacına rağmen gelinen nokta siyaset kurumu ve demokrasi açısından endişe verici. Siyasal kaygılar dolayısı ile komisyonda uzlaşma sağlanamamış olmasının sonuçları, ne yazık ki hepimizin geleceğini olumsuz yönde etkileyecek.”

“Güçlü ve etkin bir denge ve denetleme sisteminin oluşturulması talebi etrafında buluşan biz Denge ve Denetleme Ağı üyeleri, bundan sonra da çalışmalarımızı sürdürecek, özellikle toplumsal talebi daha hissedilir kılacak ve siyasal karar süreçlerine taşıyacak çalışmalar ile yolumuza devam edeceğiz.”

“Anayasa yazım sürecinin yeterince şeffaf ve katılımcı işletilememiş olmasının kaçınılmaz sonucu ile karşı karşıyayız.”

“Sivil toplumun anayasa yapım sürecine katılımı, sadece önerilerde bulunmaktan ibaret olmamalı; sivil toplum sürecin her aşamasında aktif rol almalı.”

“Uzlaşma becerisi”

“Siyasi partilerin anayasa yazımında neden başarısız olunduğuna dair birbirlerine yönelik suçlamalarla vakit kaybetmek yerine, bir an önce anayasa yapımına dair farklı yöntemlerin tartışmaya açılması gerekiyor. Anayasa yapımının kendisi bir uzlaşma becerisidir. Çoğulcu ve demokratik bir anayasa ancak yine çoğulcu ve katılımcı yöntemlerle hazırlanabilir.”

“Anayasa yapım hazırlık sürecinin en önemli kazanımı sivil toplumun bu bağlamda yürüttüğü tartışmalardır. Hepimiz açısından son derece değerli olan bu öğretici sürecin kesintiye uğramadan, hatta daha yoğun ve verimli şekilde devam etmesi için siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz.”

“TBMM yeni anayasa sitesinden kaldırılan sivil toplumdan alınan görüşlerin tekrar siteye konulması ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu tutanaklarının da siteden yayınlanması hesap verebilirlik ve sivil denetim adına zorunludur.”

“Türkiye’nin temel sorunlarının ancak yeni bir anayasa yaparak çözebileceğimizin farkında olarak hareket etmeli ve anayasa hazırlığının toplumsal zeminlerde yaygınlaştırılması için çaba göstermeliyiz.”

Çiçek’ten partilere mektup

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile yeni bir anayasanın tümünde uzlaşmanın olmayacağını belirten mektubunu 22 Kasım’da partilere yollamıştı:

“Sürecin önemli kazanımlarına rağmen, yeni bir anayasanın tümünde uzlaşmanın olmayacağı, sadece kısmi bir sonucun ortaya çıkacağı açıktır.”

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar