Haber / Buldan: Katiller Yüzüme Bakamadı
12:58 28 November 2013

BDP’den Pervin Buldan bugün katıldığı duruşmada Twitter’a “Ayhan Çarkın ve Ziya Bandırmalıoğlu aynı zamanda Savaş Buldan’ın da katilleri. İlk defa eşimin katilleriyle yüzleşeceğim. İçimde fırtınalar kopuyor” diye yazdı.

Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın’ın öldürülmesine ilgili davanın ilk duruşması bugün görüldü. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada konuşan sanık Ayhan Çarkın, Baskın’ı öldürme emrini İbrahim Şahin’in verdiğini söyledi, öldürenlerin isimlerini saydı.

Eski Özel Harekatçı Çarkın, cinayetlerin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararıyla işlendiğini de ekledi. Çarkın, “Abdülmecit Baskın’ın PKK’lilere kimlik sağladığı gerekçesiyle infaz edildiğini” söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da bugünkü duruşmaya katıldı. Buldan’ın eşi Savaş Buldan da 2 Haziran 1994’te İstanbul’da kaçırıldı, 4 Haziran’da Bolu’nun Yığılca ilçesi Yukarıkaraş köyü yolunda ölü bulundu. Savaş Buldan da aynı ekip tarafından öldürülmüştü. Buldan bugünkü duruşmada Twitter hesabına şunları yazdı:

“İçimde fırtınalar kopuyor”

* Mehmet Ağar bugün, Altındağ Nüfus Müdürüyken katledilen Mecit Baskın olayından yargılanacak. Adliyedeyiz.

* Duruşma henüz başlamadı. Bu davadan tutuklu bulunan Ayhan Çarkın ve Ziya Bandırmalıoğlu’nu bekliyoruz. Bu iki isim aynı zamanda Savaş Buldan’ın da katilleri. İlk defa eşimin katilleriyle yüzleşeceğim.

* Ayhan Çarkın ve Ziya Bandırmalıoğlu geldiler. İçimde fırtınalar kopuyor.

* Korkut Eken ve Ercan Ersoy da burada. Tam bir katiller serisi.

* Ayhan Çarkın savunma yapıyor ve ağlıyor: “Güneydoğuda onurlu, namuslu misafirperver bir halk olan Kürt halkıyla tanıştım.”

* Ayhan Çarkın: “Bize onları terörist olarak tanıttılar. İki tarafın anasını ağlattılar. Askerin de, dağdakilerin de.”

* Ayhan Çarkın: “Kendilerini korudular. Lanet olsun böyle polisliğe. Ayaklarımıza kadar pisliğe batmışız.”

* Onların yüzüne bakabilir miyim diye çok tedirgindim. Evet bakabildim. Hepsinin yüzünü tek tek inceledim. Ama onlar benim yüzüme hiç bakamadılar.

Ağar duruşmaya gelmedi

Davanın bir numaralı sanığı Mehmet Ağar sağlık gerekçesiyle aldığı raporu avukatı aracılığıyla mahkemeye göndererek duruşmaya katılmadı. Başka bir davadan tutuklu bulunan İbrahim Şahin de duruşmada yoktu.

Diğer sanıklar Mehmet Eymür, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Seyfettin Lap, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Uğur Şahin ve Ziya Bandırmalıoğlu duruşmadaydı. Duruşmaya ayrıca Abdülmecit Baskın’ın oğlu Eren Baskın ve avukatı katıldı.

“Kürt toplumu baskı ve zulüm gördü”

Çarkın duruşmada verdiği ifadesinde özetle şunları söyledi:

“Güneydoğuda görev yaptığım dönemde tertemiz bir halk gördüm. Namuslu olan Kürt toplumu baskı ve zulüm gördü. Karşımıza bölücü ve yıkıcı olarak getirildi. Halkına dışkı yediren zulüm eden zihniyetin cumhuriyetle alakası yoktur. Bu zihniyetin hesap sorulması gerekiyor.”

“İbrahim Şahin bize Abdülmecit Baskın’ı gözaltına almamız talimatını verdi. Ben ve Oğuz Yorulmaz gidip hukuk müdürlüğünde Baskın’ı teslim aldık. Sonra orada bekleyen diğer özel Harekatçı arkadaşlara teslim ettik. Daha sonra biz daireye döndük.”

“Geldiğimizde İbrahim Şahin ‘siz niye onlarla gitmediniz’ diye sordu. Bunun üzerine biz de diğer o polislerle buluştuk. Gittiğimizde Baskın’ın öldürüldüğünü gördük. Bu cinayete tepki gösterdim. Bunun üzerine İbrahim Şahin ‘MGK kararları var onlar doğrultusunda yapılıyor bu işler, beğenmeyen gitsin’ dedi.”

“93-95-96 yıllarında görev yapan bütün özel harekatçıların tamamının burada şüpheli olması lazım. ‘Devlet rutini dışına çıktı’ diyen Demirel ve Kürt işadamları listesiyle ilgili olarak da Çiller’in burada yargılanması gerekir.”

“Ben Ayhan Efeoğlu olayından sonra tiksindim. Ayhan Efeoğlu’nun cesedini Ayhan Özkan ile birlikte kendi ellerimizle gömdük. Ayhan Özkan mezarın üzerinde zıplarken ben de başında Fatiha okuyordum.”

“Emekli Memur” Eken

Çarkın, itirafları ile soruşturmanın başlamasına neden olmuştu. Ancak daha sonra Çarkın, bu itiraflarını hatırlamadığını söyledi.

“Bugüne kadar faili meçhul cinayetlerle ilgili itirafta bulundum. Ama sadece ben tutuklandım. 2.5 yıldır tutukluyum. Benim itiraf ettiğim cinayetlerle ilgili diğerleri ise dışarıda. Ben konuşuyorum ben yatıyorum cezaevinde. Hatırlamıyorum, dediğim o ifadeyi de de bu nedenle verdim.”

Eski Özel Harekatçı Korkut Eken, kimlik tespiti sırasında “Ne iş yapıyorsunuz?” sorusuna “Emekli memurum” yanıtını verdi.

Duruşmayı izleyen Pervin Buldan da “Emekli katil” dedi.

Ne olmuştu?

Savcı Mustafa Bilgili’nin yürüttüğü soruşturma, Ayhan Çarkın’ın itiraflarıyla başladı.

Dönemin Altındağ Nüfus Müdürü Baskın’ın 30 Eylül 1993 tarihinde kaçırılıp, Gölbaşı-Haymana Yolu yakınlarında öldürülmesine ilişkin iddianame düzenlendi. İddianamede, Baskın cinayetinin, Mehmet Ağar’ın bilgisi, İbrahim Şahin’in talimatıyla özel harekatçılar tarafından işlendiği iddia ediliyor.

Davada Mehmet Ağar’ın yanı sıra dönemin Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin, eski MİT yöneticisi, emekli Yarbay Korkut Eken ile özel harekat polisi Ayhan Çarkın’ın da aralarında bulunduğu 12 sanık yargılanıyor.

İddianamede, şüphelilerin, “Suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyetleri çerçevesinde, insan öldürme suçundan” ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

bianet.org

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar