Haber / Kafkasya’da bir hafta: Olaylar ve kayıplar
13:18 20 November 2013

Geçtiğimiz hafta Kafkasya’da yaşanan çatışmalarda dokuz kişi öldü, yedi kişi yaralandı. Ölümle sonuçlanan olayların tamamı Dağıstan’da meydana geldi.

Kafkasya’da 11-17 Kasım tarihleri arasında meydana çatışmalarda en az dokuz kişi hayatını kaybetti, yedi kişi de yaralandı. Öldürülenler arasında iki polis, bir sivil ve altı direnişçi yer alıyor. Geçtiğimiz hafta basına yansıyan silahlı çatışma, bombalı saldırı, operasyon, gözaltı ve kaçırma olayları şunlar:

12 Kasım

Dağıstan’ın Hasavyurt şehri Hizroyev Caddesinde emekli polis şefi Gaci Umahanov kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Ağır yaralanan Umahanov kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Öldürülen emekli polis 2007’ye kadar soruşturma-istihbarat masası komiseri olarak görev yapmıştı.

13 Kasım

Dağıstan’ın Tarumovski ve Novolaks bölgeleri Tuhçar ve Koçubey yerleşim yerlerinde terörle mücadele operasyonu ilan edildi.

Mahaçkale’nin Şamil Caddesinde araç kontrolü yapan polisler, şüpheli bir araçta bulunan kişilerle çatıştı. Bir polis yaralandı, üç zanlıdan birinin öldürüldüğü diğer ikisininse kaçmayı başardığı kaydedildi. Öldürülen kişinin hakkında federal arama emri bulunan Buynaks direnişçi grubu üyesi 1965 doğumlu Magomed Abakarov olduğu açıklandı.

14 Kasım

Mahaçkale Aziz Aliyev Caddesinde Din İdaresi yakınlarında kimliği belirsiz kişilerce polis devriyesine ateş açıldı, bir polis ağır yaralandı.

Dağıstan’ın Kumtorkalinsk bölgesi Novaya Urada yakınlarında, Kafkas otoyolu üzerinde polis birliğine silahlı saldırı düzenlendi. Bir polis yaralı olarak kurtulurken, bir polis olay yerinde, bir diğeri de kaldırıldığı hastanede öldü.

15 Kasım

Dağıstan’ın Untsukul bölgesi Haraçi köyünde geniş kapsamlı bir operasyon başlatıldı. 16 Kasım’da öğle saatlerine kadar süren aramalar sonunda aralarında cami imamı ve okul müdürünün de olduğu 15 kişi gözaltına alındı. Polis kaynaklarına göre, operasyon esnasında cami cemaati ve polisler arasında bir çatışma yaşandı, kimliği belirsiz bir kişi polislerin üzerine bomba attı. Patlamada zarar gören olmadı. Akşam saatlerinde gözaltına alınanlardan 10’u herhangi bir suçlama yapılmadan serbest bırakıldı.

Mahaçkale’nin Kirov bölgesi Semender kasabasında geç saatlerde terörle mücadele operasyonu başlatıldı. Said Efendi Caddesinde bir ev kuşatma altına alındı. Güvenlik güçlerinin verdiği bilgilere göre, aralarında Mahaçkale direnişçi grubu üyesi Dmitri Sokolov’un da olduğu beş direnişçi öldürüldü. Polislerin ifadesine göre, 2009’da Müslüman olan Rus Dmitri Sokolov çatışma öncesinde, resmi nikahsız eşi Dağıstanlı Mariya Asiyalova tarafından gerçekleştirilen Volgograd otobüs patlaması eylemini organize ettiğini ve intihar saldırısında kullanılan bombayı bizzat hazırladığını açıkladı. Sabah saatlerinde başlayan operasyon 13:45’de sona erdi. Öldürenlerden kimliği açıklanan diğer iki isim Renat Mamayev ve Nuradli Alisultanov. Operasyonun başlarında Mamayev’in eşi Marima Şaripova ve bir buçuk yaşındaki kızı evden tahliye edildi.

16 Kasım

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin başkenti Nalçik’te Gorni semtinde bir çatışma yaşandı. RF Soruşturma Komitesi Kabardey-Balkar Soruşturma İdaresi çalışanı ağır yaralandı. Saldırı düzenleyen 26-27 yaşlarındaki üç kişi de yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Gözaltı ve adam kaçırma

11 Kasım

Kabardey-Balkar’ın Çegem bölgesinde bir inşaat firmasında bekçi olarak çalışan bir kişi gözaltına alındı. Bekçinin evinde patlayıcı ve mermiler bulunduğu açıklandı.

Dağıstan’ın Hasavyurt bölgesi Novoselski köyünden bir kişi Ağustos ayından beri direnişçilere ulaştırma yardımı yapma suçlamasıyla gözaltına alındı.

12 Kasım

Şatoy merkezinde bir kişi yasadışı silahlı oluşum üyesi olma şüphesiyle gözaltına alındı. Zanlının 2009 yılında kısa bir süre Albert Alihaciyev adlı direnişçiye yardımda bulunduğunu ettiğini itiraf ettiği ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı açıklandı.

13 Kasım

Kabardey-Balkar’ın Çegem bölgesi Leçinkay köyünde 24 yaşındaki bir vatandaşın evinin deposunda yapılan aramada patlayıcı ve mermi bulunduğu açıklandı.

14 Kasım

Mahaçkale’de 27 yaşındaki bir vatandaş yardım ve yataklıktan gözaltına alındı. Zanlının Temmuz-Eylül ayları arasında direnişçilere ulaştırma hizmeti verdiği kaydediliyor.

Kabardey-Balkar aşırılıkçılıkla mücadele şubesi polisleri eski hükümlü bir vatandaşı gözaltına aldı.

Naurski bölgesi Rubejnoye yerleşim yerinde yürütülen arama operasyonunda 24 yaşındaki bir vatandaşdirenişçilere yardım suçlamasıyla gözaltına aldı.

Karaçay-Çerkes’in Karaçayevsk bölgesinde bir trafik noktasındaki aramada, haklarında arama emri olduğu kaydedilen 30 yaşındaki Dmitri İgumentsev ve 32 yaşındaki Alibek Çetnayev gözaltına alındı. Zanlıların üzerinde patlayıcı bulunduğu kaydedildi.

15 Kasım

Mahaçkale’nin Lenin bölgesi Novi Kyahulay köyünden Sirajudin Kurbanov, akşam saatlerinde polisler tarafından kaçırıldı ve ailesinin ifadesine göre işkenceye maruz kaldı. Kaçırılan kişinin yakınları Lenin emniyet müdürlüğü önünde toplandı. Kurbanov gece 23.00’de serbest bırakıldı.

17 Kasım

Nalçik’in Lenin Caddesinde eski bir hükümlünün silah bulundurmaktan gözaltına alındığı bildirildi.

Yorumlar (1)
  1. Furkan Kafkas on said:

    Kafkasyada bağımsız gazeteciler barındırılmadığı için bütün olaylar medyaya yansımıyor. Rus devleti verdiği kayıpları azaltarak yansıtıyor hatta bazılarını hiç yansıtmıyor. Diğer taraftan savaşa aktif katılmayan ama sadece namaz kılan müslümanları öldürerek çatışma süsü veriyorlar.

HABER / En Çok Okunanlar