Haber / ‘İslamiyet açısından Ermenilere yapılan şey bir soykırımdır’
13:21 12 November 2013

Son dönemde Taraf gazetesinde yazdığı köşe yazılarıyla adından söz ettiren Mücait Bilici, halen City University of New York (New York Şehir Üniversitesi), John Jay College’da sosyoloji bölümünde öğretim üyesi olarak dersler veriyor. ABD’de, İslam ve Türkiye siyaseti üzerine yayımlanmış İngilizce makaleleri bulunan Bilici’nin İslam’ın Amerika’yı vatan edinme sürecini inceleyen ‘Finding Mecca in America’ (Amerika’da Mekke’yi Bulmak) adlı bir kitabı da var. Bilici’nin Türkçede ise ‘Kırk Aynadaki Güneş [Gökçekimi]’ ve ‘Yeni Başlayanlar İçin Amerikan Rüyası’ başlıklı iki deneme kitabı mevcut.

Mücahit Bilici geçtiğimiz günlerde Agos Gazetesine Ermeni Soykırımı hakkında ilginç açıklamalarda bulundu. Bilici’nin konu ile ilgili açıklamaları şöyle;

  • “Bu bağlamda Türkiye’nin en eski meselelerinden 1915’te Ermenilerin yaşadıkları hakkında ne düşünüyorsunuz? 1915 ve sonrasında Ermenilerin başlarına gelenler konusunda Türklerin ve Kürtlerin sorumlulukları nelerdir?

Tarihçi değilim ama sözlü tarihten ve tartışmalardan anlayabildiğim kadarıyla ulaştığım şahsi kanaatim, ortada bir soykırımın olduğudur. Uluslararası kanunların ve kurumların bunu nasıl tanımladığından bağımsız olarak, benim anladığım haliyle İslamiyet açısından Ermeni vatandaşlara yapılan şey bir soykırımdır. İslamda yeri yoktur. Yapan babam da olsa zulüm zulümdür. İslamda yeri olmayan zulmün, soykırımın Müslümanlar arasında ise hayli hayli yeri vardır. Değil gayrimüslime, Müslüman Müslüman’a da soykırım uygulayabilir. Hele hele Türklerin böyle bir şey yapamayacağını söylemek, Allah’ın kainata koyduğu kanunlara, insanın imtihan edildiği gerçeğine aykırıdır. Her insan zulmedebilir. Müslüman milleti gibi seküler bir kategoriyi meydana getirmek için yine seküler bir ideoloji olan Müslüman milliyetçiliğinin işlediği bir cinayettir. Ulus inşa müteahhitlerinin yaptığı bir katliamdır, İslamın adaletine aykırıdır. Zulme karar veren devlete itaat ettilerse, Müslüman Türk ve Kürtlerin hatasıdır. Devletin Ermeni vatandaşlarından özür dilemesi ve tüm Ermenilere vatandaşlık hakkı verip, mülklerini iade için samimi çaba göstermesi gerekir. İslamda misilleme yoktur. Zulme zulümle karşılık verilmediği gibi “birisinin hatasıyla başkası mes’ul olmaz” diyen Kur’an ilkeleri vardır. Dile, dine, renge göre millet inşa edildiği gibi, bunlara dayanılarak zulüm ve katliamlar da irtikap edilebilir. Müslüman da insandır. İslam der ki Müslüman hata yapabilir ve hata yaparsa istiğfar etmelidir. Milliyetçilik ise der ki biz hata yapmayız; dolayısıyla yaptığımız her şey doğrudur. Aradaki fark budur. Fakat Türkiye toplumu bu konuda rejimin beyin yıkamasına maruz kalmıştır. Bunun temizlenmesi ve İslamın vicdanlarda insaf duygusunu uyandırması biraz zaman alabilir. Fakat dindarlar milliyetçiliğe rağmen er geç hakikate teslim olacaklar diye düşünüyorum.

  • Dindar Kürtleri, yakın gelecekte bir siyasi aktör olarak Türkiye siyasetinde görebilecek miyiz? Eğer göreceksek bu kesimlerin Kürt milliyetçiliği ile nasıl bir ilişkisi olacaktır?

Esasen Kemalist Türkiye’nin uğursuz gölgesi Kürdistan’ın üzerindeydi. Türkiye’deki dönüşümün paralel bir versiyonu da Kürtler arasında yaşanıyor yahut yaşanacak. Şu anda hâlâ PKK kredisinin hükümet ve örgüt tarafından (demokratik ama aynı zamanda da kurumsal menfaatler çerçevesinde) nakte çevrilme sürecini yaşıyoruz. Bunun resmi adı; barış süreci. Kürt siyaseti Kürtlerin dindarlık hakikatiyle ve dindar Kürtlerin Kürtlük siyasetine katılımıyla yüzleşmek zorunda. Tekeller iki tarafta da kırılacak ve birliktelik olacaksa daha sağlıklı bir birliktelik böylesi ayrışmalar yaşanırsa olacak.”

Mücahit Bilici’nin, Kürt siyaseti ve AK Parti iktidarından, 1915 Ermeni Soykırımı’na uzanan farklı konularda yaptığı çarpıcı açıklamaların tamamını okumak için: http://www.agos.com.tr/haber.php?seo=islamiyet-acisindan-ermenilere-yapilan-sey-bir-soykirimdir&haberid=6056

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar