Haber / Bir Grup Suriye’li Çerkes Krasnodar havaalanindan geri gönderildi..
13:59 5 November 2013

natpress.ru adresinde Adıgey Cumhuriyeti Adige Khase Başkanı Adam Bogus imzasıyla bir bildiri yayınlandı.  2 Kasım 2013 tarihinde Krasnodar Havaalanına gelen Suriye’ li bir grup Çerkes’ in sınır dışı ediliğini açıklayan Bogus’ un bildirisinin tam metni şöyle:

“2 Kasim 2013′ te Krasnodar havaalanina Suriye’ den bir grup Adige (Çerkes) geldi. Gümrük yetkililerinin yarattıkları bir gerekçeyle Rusya Federasyonuna girişleri reddedildi. Adigey Cumhuriyeti Sosyal Organizasyonu Adige Khase Çerkes Parlamentosu adına, Suriye Adigelerinin Rusya Federasyonuna geri dönüşüne karşı yapılan bu harekete ilişkin derin kaygılarımı belirtiyorum.

Bu hareket yasalara karşı ve aşağılayıcıdır. Suriye Adigelerinin tarihi topraklarına dönüşüne karşı , milliyetçi ,yabancı düşmanı  politikalar temeline dayalıdır.

Bu hareket Başbakan Yardımcısı Dimitri Kozak’ in 17.10.2013′ te Soçi kentinde Uluslararası Çerkes yaşlılarıyla yaptığı toplantıdaki resmi bildirgeyle tamamen çatışır.

Özellikle şu gerçeği vurgulamak isterim; Rusya Federasyonundan yasadışı olarak geri gönderilen insanlar sığınmacılardır. Çok büyük gayret ve ızdırapla Krasnodar’ a gelebilmiş sığınmacılara yapılan bu hareket aşağılayıcı ve insanlık dışıdır.

Rusya Federasyonu Hükümetinin dikkatini çekeriz ki; Diaspora Çerkeslerine yönelik politika uygulamasının, yasal ve insani prensiplere dayalı, devlet politikasının resmi bildirgeleri temelinde olmasıdır. Suriye Adigelerinin tarihi topraklarına dönüşüne karşı uygulamalardan, silahlı çatışmanın sürdüğü Suriye’ ye yasadışı «geri gönderme» ler den vazgeçilmelidir.”

Adigey Cumhuriyeti Sosyal Organizasyonu Adige Khase-Cerkes Parlamentosu Baskani Adam Bogus

natpress.ru

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar