Haber / Moskova’da “Rus” Yürüyüşü mü “Irkçılık” Yürüyüşü mü?
11:58 5 November 2013

Rusya’da 4 Kasım Ulusal Birlik Günü’nde sokaklara çıkan ırkçı gruplar göçmenlere karşı yürüdü. Büyük çoğunluğu eski Sovyet ülkelerinden gelen göçmenlerin suç oranlarının artmasına neden olduğu ve ucuz iş gücü nedeni ile yerli vatandaşların işlerini elinden aldığı fikrindeki gruplar göçmenler karşıtı gösteri düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2005’de Sovyet döneminde kutlanan 7 Kasım 1917 Bolşevik Devrimi yıl dönümü törenleri yerine 4 Kasım Ulusal Birlik Günü’nü bayram ilan etmişti. Kızıl Meydan’da heykelleri bulunan Kuzma Minin ve Dmitri Pojarskiy liderliğindeki halk milisleri 4 Kasım 1612’de Rusya’yı Polonya’nın işgalinden kurtarmıştı. Kızıl Meydan başta olmak üzere büyük kentlerde resmi olarak da “Ulusal Birlik Günü” kutlanıyor.

Bu yıl ülke genelinde Ulusal Birlik Günü kapsamında 500’ün üzerinde etkinlik düzenleniyor. Rusya’nın başkenti Moskova ve St. Petersburg kentleri başta olmak üzere ona yakın şehirde ırkçı gruplar “Rus Yürüyüşü” adlı gösteri gerçekleştirdi. Başkent Moskova’da toplanan ırkçı gruplar Rusya imparatorluğu bayrağı, ırkçı dövizler ve sembollerle yürüyüşe geçti. Irkçı grupların taşıdığı “Gençler toleransa karşı” yazılı döviz ise dikkat çekti. Radikal Ru Ortodoks gruplar da gösterilere destek verdi. Polis ırkçı grupların taktıkları maskeleri çıkarmamaları üzere Oktyabrskoye metro istasyonunda 5 kişiyi gözaltına aldı. Eylemciler sorgulanmak üzere Şçukino polis merkezine götürüldü. Polis izinli gösteride atılan slogan ve pankartlara herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Yoğun yağmur nedeni ile beklenen katılım olmazken, toplam 8-10 bin kişinin gösterilerde yer aldığı belirtiliyor. Interfax’a konuşan Rus ulusal hareket lideri Dmitri Dyomuşkin yürüyüşe 20 bin kişinin katıldığını iddia etti. Eski Sovyet ülkelerinden gelen göçmenlere vize uygulanmasını isteyen Dyomuşkin, Rusya Federasyonu’nda Rus kökenli vatandaşlara ayrıcalık verilmesini istiyor.

Moskova’nın Biryulyovo bölgesinde Kafkas kökenli bir kişinin Rus vatandaşını 3 hafta once bıçaklayarak öldürmesi üzerine ırkçı gruplar gösteri yapmış, iş yerleri ve göçmenlerin çalıştığı pazarı kırıp dökmüştü. Sonrasında da göçmenlere yönelik operasyonlar başlatılmış, kaçak olarak çalıştıkları tespit edilen on binlerce göçmen sınır dışı edilmişti. Bölgede bulunan Türk şirketlerinin de iş yaptığı büyük hal ise kapatılmıştı.

turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar