Haber / “Kırsal Bölge Patlayıcı Madde Dolu”
15:34 30 October 2013

Şemdinli’de bulduğu patlayıcı maddeyle oynamak isterken hayatını kaybeden 8 yaşındaki Behzat Özer toprağa verildi. İHD’den Akbulut, “Çatışma durdu ama kırsalda çok fazla patlayıcı madde var, bölge temizlenmeli” diyor.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde kırsal alanda “oyuncak sandığı” cismin patlaması sonucu hayatını kaybeden 8 yaşındaki Behzat Özer’in cenazesi otopsi işlemlerinin ardından toprağa verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, bianet’e yaptığı açıklamada, Şemdinli Devlet Hastanesi’nden aldıkları bilgilere göre, çocukların arazide bulduğu maddenin patlayıcı cisim olduğunu belirtti. Akbulut, “Arazide bulduğu cisimle oynarlarken patlama meydana gelmiş” dedi.

Dün 16:30 sıralarında Şemdinli ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Altınsu köyünün İncesu mezrasında yaşanan patlamada, 11 yaşındaki Tayfur Can da yaralanmıştı. Şoka giren ve Şemdinli Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Can’ın hayati tehlikesi yok, durumu iyi.

Envantere kayıtlı madde rastgele atılır mı?

Avukat Akbulut, “Bölgenin ciddi şekilde temizlenmesi gerekiyor. Çatışma durmuş olsa bile etrafta patlayıcı maddeler var. Bölge patlayıcı maddeyle dolu. Bu gibi olaylarda çok insan yaşamını yitirdi” diye konuştu.

“Kırsalda yaşayanların can güvenliği olmadığı bir kez daha açığa çıktı. Ayrıca, askeri envantere kayıtlı patlayıcı maddenin etrafa rastgele atılması da tesadüf olarak algılanamaz, bu konu da düşündürücü. Bölgenin her yerinde patlayıcı madde var.”

Olayla ilgili Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Ancak Akbulut, bu tür soruşturmalarda çoğunlukla netice alınamadığını, takipsizlikle sonuçlandığını gördüklerini ifade etti.

Özer’in cenazesi, otopsinin yapıldığı Hakkari Devlet Hastanesi’nden bu sabah alındı. Cenaze İncesu mezrasında toprağa verildi.

Cenazeye Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, BDP Şemdinli İlçe Örgütü yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

bianet.org

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar