Haber / Arambiy Hapay: “Soçi’ye Destek Açıklaması Yapanlar Çerkesleri Temsil Etmiyor”
14:39 20 October 2013

Adigey Adige Xase eski Başkanı Arambiy Hapay, Soçi Olimpiyatlarına destek açıklaması yapan heyeti eleştiri yağmuruna tuttu.

Çerkes dünyasının önemli simalarından Adigey Adige Xase eski Başkanı Arambiy Hapay, Soçi Olimpiyatlarına destek açıklaması yapan içinde diaspora mensuplarının da olduğu heyeti eleştirerek, “Çerkes heyetinin Soçi’deki Olimpiyat Oyunlarını destekleyen demeçler vermeye hakkı yoktur. Heyet üyeleri ne Rusya’daki, ne de diasporadaki Çerkes halkını temsil etmemektedir. Onların geliş ve konuşmaları büyük olasılıkla zamanında Çerkes halkının görüşünü sormadan Soçi Olimpiyat inşaatlarına başlayanlar tarafından organize edildi” dedi.

Birden fazla dünya şampiyonluğu bulunan ve halen RF’da antrenörlük yapan bir sporcu olan Arambiy Hapay, Çerkesler için meselenin düzenlenecek spor etkinlikleri olmadığını söyledi. Sorunun, Rus İmparatorluğu tarafından, Çerkeslere soykırım uygulanan bir bölgede Olimpiyat düzenlenmesi olduğunu belirten Hapay, “Bu olimpiyatlar sadece Uluslararası Olimpiyat Sözleşmesi ile değil, aynı zamanda ahlak ilkeleri ile temel insanlık standartları ile de çelişiyor. Bu Çerkeslere açık bir hakarettir” dedi.

Öte yandan Genç Abaza (Sharpny ) gönüllülerden oluşan bir grubun Soçi Olimpiyatları’na destek için at üstünde Krasnaya Polyana’ya gitmesini de eleştiren Hapay, bunların tüm Abaza kamuoyunu temsil etmediğini belirterek, “Bence bu adamların yaklaşımı Abazinlerin görüşlerini ifade etmiyor “ dedi.

Nat Press’te yer alan haberde, Karaçay – Çerkes’te olimpiyatlara destek için basında henüz yer almayan yeni bir oyun hazırlandığı da belirtiliyor. Buna göre, organizatörler, Soçi Olimpiyatlarını desteklemek üzere şimdi de bir “Çerkes Cumhuriyetleri Kongresi” düzenleyecek.

ozgurcerkes.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar