Haber / “Putin, Çerkes trajedisi hakkında yeterince bilgilendirilmedi”
11:46 11 October 2013

Kabardey-Balkar’da Çerkesleri kapsam dışı bırakan RF ‘geri dönüş’ kanunuyla ilgili bir girişim yapıldı.

Kabardey-Balkar Barış ve Milletlerarası Uzlaşı sivil komitesi başkanı Jantemir Gubaçikov, RF devlet başkanının Çerkesleri kapsam dışı bırakan ‘Diasporadaki yurttaşların Rusya’ya dönmesi’ programıyla ilgili olarak KB Devlet başkanı ve Dünya Çerkes Birliği başvuruda bulundu. Gubaçikov, Büyük Vatan Savaşı yıllarında sürgün edilen halklarla ilgili RF ve SSCB yasal kararnameleri esas alarak ‘Çerkeslerin siyasi rehabilitasyonu’ federal kanunu hazırlanmasını öneriyor.

Gubaçikov, anavatanlarına geri dönmek isteyen Çerkesler için Rusya devletinin karar verici olduğunu belirtiyor: “Biz eminiz, eğer ciddi şekilde bu meseleyi, tabii soykırım problemine değinmeden ele alırsak, konuyu diasporada yaşayan Çerkeslerin politik, ekonomik ve sosyal rehabilitasyonu şeklinde gündeme getirebilirdik”.

Jantemir Gubaçikov’a göre, Rusya-Kafkasya savaşı ve Ekim ihtilali sonrasında meydana gelen Çerkesya topraklarının ayrılması sorununun ‘düzeltilmesi mümkün değil’: “Çerkes halkı hiç bir zaman hiç bir halka veya komşu federasyon cumhuriyetine bölgesel eleştirilerde bulunmamıştır. Bizim isteğimiz sadece geri dönüşçülerin dedelerinin sürülmüş olduğu bölgelere yerleşebilme imkanları olması ve kanunun öngördüğü üzere yardım ve destek almaları”.

Bununla birlikte Gubaçikov, devlet programında Çerkeslerin geri dönüşlerine engel olabilecek normlar olduğunu da belirtiyor. Mevcut durumda sadece Rusça bilen ve Rus kültürüyle yetişenler için düzenleme yapılacak. Putin’in, Çerkes trajedisi hakkında yeterince bilgilendirilmediğini düşünen Gubaçikov, bu maddenin Çerkesler göz önünde bulundurularak devre dışı bırakılmasını ve Rusça öğrenmeleri için bir-iki yıl süre verilmesi gerektiğini savunuyor.

Bir yıldan fazla bir süredir Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin yurttaşlara yardım konusunda kendi bölgesel programı olmadığını belirten Gubaçikov, Rusya’ya akın eden geri dönüşçü göçleri konusundaki endişelerin asılsız olduğunu kaydetti: “Uzmanların değerlendirmesine göre, en fazla 10-50 bin kişi gelebilir. Ki hiç engelsiz Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes ve Adıgey’e kabul edilebilirler. Bu konuda 2006-2010 sayımlarına göre Kabardey-Balkar nüfusunun 40 bin azaldığını da hatırlamak gerekir”.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar