Haber / Rusya, Soçi’de herkesi dinleyecek
17:41 8 October 2013

Rus istihbaratı, Soçi kış olimpiyatlarına katılacak tüm sporcu ve seyircilerin iletişimini denetlemek için oyun tarihindeki en sistematik ve en yaygın casusluk sistemini devreye sokuyor.

Rus istihbaratı FSB, yaklaşan kış olimpiyatları öncesinde eşine rastlanmadık ölçüde sıkı önlemler alıyor. Olimpiyatlar için Soçi’ye gelecek tüm yarışmacı ve seyircilerin telefon ve internet üzerinden kuracakları iletişim “Hormonlu Prizma” denen özel bir sistemle takip edilecek.

Yeni kurulan casusluk sistemi sayesinde FSB, istediği anda telefon ve internet trafiğini denetleyebilecek, sosyal medya, e-mail ve chat sitelerinde güvenlik açısından hassasiyet ifade eden kelime ve ifadelerin izini sürebilecek.

Rus güvenlik servislerinin faaliyetleri konusunda uzman olan Andrei Soldatov ve Irina Borogan’ın onlarca resmi evrak üzerinden yaptığı inceleme sonucunda yayınladıkları habere göre, kış oyunları sırasında telefon ve internet trafiğinin filtrelenmesi ve sıkı takibi amacıyla tüm telefon ve Wİ-Fİ bağlantılarında geniş çapta değişiklik yapıldı.

Özel casusluk sistemi sayesinde, istihbarat birimleri takibe takılan özel kelimeler üzerinden herkesi izleyip dinleyebilecek. Rusya’nın en ünlü muhalif politikacısı Alexei Navalny’e atıfta bulanan Soldatov, “Mesela anahtar kelime olarak Navalny yazarak, belli bir bölgede o anda kimlerin bu kelimeyi kullandığını görebilirsin. Sonra, gerekirse bu kişiler daha yakından takibe alınır,” açıklamasını yaptı.

dunyabulteni.net

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar