Haber / ‘Adalet’ Kalesi
13:51 8 October 2013

Gazeteci Timur Kuaşev 13 Ekim 2005 Nalçik baskını davasını Kavpolit için izliyor. Kuaşev’in bu tarihi davada aldığı notları paylaşıyoruz:

Nalçik saldırısı davasında ‘Landış’ olayıyla ilgili mahkeme 23 Eylül’de başladı. Bu, Kabardey-Balkar içişleri organize suçlarla mücadele şubesine saldırı düzenleme hazırlığında oldukları kaydedilen grubun geceden tespit edilmesi sebebiyle 13 Ekim 2005’de gerçekleştirilemeyen tek saldırıdır.

Nalçik olayları davasında mahkeme önünde 58 sanık bulunuyor, bunlardan bazıları Zalim Ulimbaşev, Zaur Yerjibov, Ruslan Hanov, Zaur Tohov ve Azret Şavayev. Bunun dışında Aslanbek Thamokov Ekim 2006’da affedildi. Davaya ayrıca 400’den fazla mağdur ve 2 binden fazla görgü tanığı katılıyor.

Zaur Yerjibov’un avukatı Yuri Getokov: Müvekkilim hakkındaki suçlamalar ispat edilemedi, ayrıca müvekkilim kendisi teslim oldu.

Ruslan Hanov’un avukatı Kazbek Datteyev: İddia makamı delilleri güvenilirlik ve meşruiyet açısından değerlendirmedi. İddia makamı ‘cemaat’ kelimesini doğru kullanmıyor, kelime militarist bir alt anlam taşımıyor. ‘Cemaat’ Olga Çibineva’nın iddia ettiği üzere bir suç topluluğunu değil Müslüman topluluğunu ifade eder.

Zaur Tohov’un avukatı Murat Ozrokov: Müvekkilim suç işleme imkanı varken gönüllü olarak bunu reddetti. Sağlık durumu kritik. Gözaltında tutulmasının mümkün olmadığı konusunda çok sayıda sağlık raporu var.

Azret Şavayev’in avukatı Tatyana Psomiadi: (Avukat Psomiadi hakime, dindar gençlerin içişleri bakanlığı birimlerince takip edilmeye başladığını izah etti). Durum Çeçenya’da savaşın bitmesinin ardından şiddetlendi. Bu kadar çok sayıda silahın ülkeye nasıl geldiği açık bir soru. 2004’de Federal Narkotik Kontrol İdaresine saldırı sadece bu birimin çalışanlarının yardımı ile gerçekleştirilebilir, üstelik zanlı çevresi çok dar, güvenlik sistemine ulaşabilenler 3 kişi idi, bunu herkes iyi biliyor. Bu insanlar özellikle serbest kaldı ve soruşturma onlarla ilgilenmedi.

Anzor Astemirov hakkında federal arama olduğu halde rahatça, saldırıya hazırlanarak Nalçik merkezinde yaşadı. Şamil Basayev’in defalarca ülkeye geldiğinden söz edilmiyor bile. İçişleri bakanlığı görevlerini yerine getirmedi.

İddia makamı, getirilen deliller üzerinde durmak istemiyor, sadece ön soruşturmadaki delillerle sınırlı kalıyor. Saldırıda öldürülenlerin cesetlerinin yakılması da kanuna aykırı. Üstelik onlar hakkında mahkeme kararı yoktu.

Müvekkilim Şavayev’e daha fazla ceza istenmesi haksız. Sorgu hakimlerinin hangi kritere dayanarak, affedilen 12 kişinin suç topluluğuna katılma niyeti olmadığına, geri kalanlarınsa bu niyeti taşıdığına karar verdiği belirsiz.

(Tüm savunma avukatları müvekkilerinin yaşadıkları, çalıştıkları ve eğitim gördükleri yerlerde uyumlu, sorunsuz kişiler olarak bilindiğini vurguladı)

(26 Eylül’deki oturuma girmeyi başaramadım. Gözaltı kurumu kontrol noktasına girerken mahkemeyi izlemeye geldiğimi, bir RF vatandaşı olarak buna hakkım olduğunu söyleyerek belgelerimi verdim. Federal soruşturma idaresi çalışanlarından biri bilgilerimi yazarken, diğeri pasaportumla mahkeme salonuna gitti. Geri döndüğünde mahkeme mübaşirlerinin beni almayacağını, çünkü oturumun başladığını söyledi. Ancak kontrol noktasında görevlilere durumu izah ederken, mahkeme sürecini takip eden polis geçti, kimse onu durdurmadı. Meslektaşlarım bu oturumun kayıtlarını benimle paylaştı)

Avukat Psomiadi konuşmasına devam etti: Şavayev’in anne-babasının yazlık evi, kendi onayı alınmadan silahlar için depo olarak kullanıldı. 12 Ekim 2005 akşamı gençler yazlıkta mangal yapmak için toplandı. Zaurbek Kuşhov toplanmalarının gerçek amacını açıklayacağını söyledi, gençlerin diğerleri durumun farkında değildi. Elbette diğer gruplar hakkında da bilgi sahibi değillerdi.

Silahları görünce onlardan üçü hemen kaçtı. Komşulardan biri kendisini soyduklarını düşünerek havaya ateş açtı ve polis çağırdı. Diğer gençler kaçışırken sadece Zaurbek Kuşhov kaldı, polisi püskürtmek için ateş etti, birini öldürdü. Azret Şavayev ve diğer gençler silahları bıraktı. Daha sonra Şavayev gönüllü olarak teslim oldu, silah deposunu gösterdi.

(Tüm avukatlar sanıklara yasa dışı soruşturma metotlarının uygulandığını ifade etti.

Avukatlar ayrıca şunları kaydetti:

Görevli inceleme protokolleri kabul edilemez, çünkü incelemeleri süreçte mağdur ve davacı taraf kabul edilen içişleri bakanlığı yürüttü;

Başlangıçta şehre 200 direnişçinin saldırdığı açıklandı. Ardından silovikler bu sayıya ‘ulaşmak’ için olabildiğince çok kişiyi olayla ‘ilişkilendirdiler’;

500 ciltlik iddianame mahkemeye gönderildi ve alelacele, bir gün içinde onaylandı.)

Kaplan Midov’un avukatı Elizaveta Şak: Müvekkilim saldırıyı bilmiyordu, katılmadı. Kirov caddesindeki dairede baskın yaptılar, eline bir bomba verdiler ve içişlerine gitmesini söylediler. Önce kaçtı, sonra teslim oldu ve bombayı verdi. Teslim olduğu kayda geçmedi.

Liuan Kuşhov’un avukatı Zamir Gotijev: Tüm suçlama buradaki sanıklara yüklendi, saldırıda ölen 95’i hakkında tek bir kelime yok. Kuşhov da Kirov caddesindeki dairede bulunuyordu, sabah bombayı bırakarak kaçtı, daha sonra gönüllü olarak polislere verdi. Organize Suçlarla Mücadele Şubesi polisleri Barakov, Bogatırev, Kuşhov, Tişhov Liuan’ın kulağını bıçakla kesti ve gözlerini kör etmekle tehdit etti.

Anzor Sasikov’un avukatı Kanşobi Gajonov: İçişleri bakanı Haçim Şogenov’un yakın akrabası Zaur Şogenov iki polisle birlikte 2003’de Basayev’i Baksan’a getirdi. Bu ifadeyi Moskova’da terör eylemi gerçekleştirmeyi reddetmekten 20 yılla yargılanan Zarema Mujahova verdi. Zaur Şogenov’un yanındaki içişleri subayları şartlı 2 yıl hapis cezası aldı. Zaur’un kendisi kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü.

Sasikov, aslında niye Kirov caddesindeki daireye davet edildiğini bilmiyordu, sabah Tleujev ona bombayı verdi ve içişlerine gitmesini söyledi. Sasikov içişlerine yaklaştı, bombayı sakladı, polisi görünce teslim oldu, daha sonra bombayı verdi. Sasikov RF Anayasasının hangi maddesini iptal etmeyi veya değiştirmeyi düşündü? Anayasayı alaşağı etme suçu devlet yapısı hakkında hiç bir fikri olmayan bir kişiye yükleniyor. İddianamenin argümanları belirsiz, suç delilleri sunulmadı.

Murat Midov’un avukatı Marina Ahmetova: Davacı taraf, soruşturmada yeri olmayan olayları öne sürüyor. Olga Çibineva’nın bahsettiği Çeçenya’da Basayev yönetimindeki silahlı örgütünün varlığının bu olayla ilgisi yok ve sanıkların suçlamasında delil niteliği taşımıyor. Murat Midov saldırının detaylarını bilmiyordu, gönüllü olarak suç işlemeyi reddetti, teslim oldu, silah ve bombaları içişleri mensuplarına verdi.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar