Haber / “Putin’in kanun tasarısı istismara neden olacak”
14:31 4 October 2013

Uzmanlar Rusya Devlet Başkanının ‘terör suçlarında kolektif cezalandırma’ kanun tasarısını değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 26 Eylül’de Duma’ya teröristlerin eylemlerinden ailesi ve yakınlarının da sorumlu tutulmasını öngören bir kanun tasarısını sundu.

Askeri bilimler doktoru, Jeopolitik Problemler Akademisi başkan yardımcısı Konstantin Sivkov, kanun tasarısının ‘teröristlere koşan heyecanlı kişilerin’ engellenmesi için güçlü bir dayanak noktası olacağını düşünüyor.

Sivkov “Kanun tasarısı, doğru bir adım. Birçok aile gençleri, ‘orman yaşamına’ hazırlar gibi yetiştiriyor. Aileler, yakınlarının suçundan dolayı maddi tazminatı gidermek zorunda kalacaklarını bilirse, bu tür faaliyetleri durdurmak için önlemler alacaktır” dedi. Ayrıca ‘terörizmle mücadele’ konusunda benzer bir tablonun İsrail’de başarıyla kullanıldığını da belirtti.

Avukat İgor Trunov Putin tarafından sunulan kanun tasarısının yasal zeminine dikkat çekti. Tasarının kağıt üzerinde anayasaya uygun olduğunu belirten Trunov, bununla birlikte kanunun pratikte istismara son derece açık olduğunu kaydetti: “Bu durumda kanun uygulayıcıları ‘suçsuzluk karinesini’ bir tarafa bırakıp yerine ‘suçluluk karinesiyle’ hareket edecek. Eğer bir kişi, terörizme karışmış biriyle bir iki defa görüştü, sonra kendisine palto, çizme ve altın saat aldıysa, soruşturma organları şunu diyecek: ‘Para teröristten alındı, aksini ispat edemezseniz hepsini elinizden alacağız’. Ekonomimizin şeffaf olmadığını, kimsenin vergi ödemediğini, ev için alınan çimentonun fişini saklamadığını göz önünde bulundurursak, sorgu hakimlerine paranın dürüstçe kazanıldığını ispatlamak mümkün olabilir mi?”.

Bununla birlikte avukat Trunov, Kafkasya’daki ‘klan sistemini’ göz önünde bulundurarak, Konstantin Sivkov’un kanunun etkili olacağı yönündeki fikrine katılıyor.

Avukat Yevgeni Çernousov ise tasarının, Anayasanın ‘Şahsi mülkiyet’ hakkını koruyan 35. maddesiyle çeliştiğini ifade etti. Trunov’un bu konudaki yorumuna katılmayan Çernousov şunları söyledi: “Tasarı, diğer bazı kanunlarda da değişiklikler yapılmasını gerektirir, çünkü devlet başkanının sunduğu kanun tasarısı özel mülkiyeti gasp etme anlamına geliyor. Neden kişi bir akrabasının işlediği suçtan dolayı cezalandırılsın? Mülkiyete el koymak sadece mahkeme kararıyla olur. Ayrıca bu tür davaların uzun ve can sıkıcı olduğunu, kanunun pratikte nasıl işleyeceğinin de soru işareti olduğunu belirtmek gerek.”

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar