Haber / Rusya,Greenpeace eylemcilerini korsanlık suçundan yargılıyor
16:37 2 October 2013

Rusya’nın Arktik bölgesinde geçen ay petrol platformuna müdahalede bulunan Greenpeace eylemcilerine yönelik yargılama süreci başladı. Murmansk kenti Leninski Mahkemesi’nde geçen hafta iki ay tutuklu olarak yargılanmalarına karar verilen davanın bugün başlayan duruşmasında savcı iki eylemci için “korsanlık” suçundan ceza istedi. Rusya yasalarına göre korsanlara 15 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Aralarında Türkiye vatandaşı Gizem Akhan’ın da bulunduğu 18 ülkeden 30 eylemcinin yargılama süreci devam ediyor. Rus basınında yer alan bilgilere göre, platforma tırmanmaya çalışan eylemciler korsanlık suçundan yargılanacak.

Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman, Rusya’da yargılanan 2 vatandaşları ile ilgili ev hapsi talebinde bulunacaklarını açıkladı.

Rusya sınır güvenlik güçleri 18 Eylül’de Gazprom’a ait platforma tırmanmaya çalışan 2 Greenpeace eylemcisine müdahalede bulundu. Bir sonraki gün de Arctic Sunrise gemisine operasyon düzenleyen Rus güvenlik görevlileri 30 eylemciyi gözaltına almıştı.

Rusya Soruşturma Komisyonu, eylemcilerin korsan olarak yargılanmasını isterken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ‘korsan’ suçlamasının abartılı olduğunu ifade etmiş, ancak platforma yönelik uluslar arası hukuka aykırı olduğu ve orada görev yapanların hayatlarının tehlikeye atıldığı eleştirisi getirmişti.

Greenpeace Rusya direktörü Ivan Blokov, Fransız hükümetinin 1985’te bir eylemciyi öldürmesinden bu yana çevreci örgüt gönüllülerine karşı yapılan en büyük saldırı olarak niteledi.

haberrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar