Haber / Chomsky’den Adıge Dili Konferansı Mesajı
15:03 25 September 2013

22-27 Eylül 2013 tarihleri arasında Ankara’da Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenecek olan Adige Dili Konferansına Dünyaca dilbilimci ve insan hakları savunucusu Noam Comsky de bir mesaj gönderdi. Kafkas Dernekleri Federasyonu web sitesinde Adigece ve Türkçe olarak  yayınlanan mesaj şöyle:

İkinci Uluslararası Adıge Dili Konferansı’na Mesaj

Ulusal diller yaygınlaştıkca sözde “lehçeler”in -ki gerçekte bunlar oldukça farklı dillerdir- kaybolduğu Avrupa dahil dünyanın her yerinde diller hızlı bir şekilde yok oluyor. Ve yerel diller de her yerde kayboluyor. Herhangi bir dilin yok olması trajik bir olaydır. Bir dil, sadece bir konuşma biçimi değildir. Dil, geleneklerin, tarihin, bilginin, anlamanın, topluluk bağlarının kökeni ve geçmişle ilişkilerin, dünyaya ve insan yaşamına dair bakış açısının, kısacası kültürel zenginliğin hazinesidir. Bir dilbilimci için, bir dilin kaybolması özel bir trajedidir, insan dilinin doğasına ilişkin bir kanıtın tamamen yokolmasıdır.

Dilleri korumak ve canlandırmak için büyük çabalar sarfedilmektedir. Bu konuda çarpıcı bir örnek, Doğu Massachusetts’deki Wampanoag dilinin yeniden canlandırılması çalışılmasıdır. Wampanoag dili yüz yıl boyunca konuşulmamasına karşın dilin yeniden canlandırılmasına yönelik bir Wampanoag annenin çalışmaları sonucu bu dil artık bir kızın anadili olmuştur. Yerel dillerin yaşatılması, o dili kullanan toplulukların ve insan yaşamı ve yaradılışının zengin potansiyeline değer veren hepimizin çok önemli amacıdır.

Noam Chomsky

kaffed.org

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar