Haber / “Andımız, ‘Kutsal Görev Asabiyeti’yle Kaleme Alınmış “
21:56 19 September 2013

Okulların açılması ile birlikte, “Andımız” metninin okullarda okutulmaktan vazgeçilmesi talebini Milli Eğitim Bakanlığı önünde yeniden dile getiren MAZLUMDER, çocukların her sabah varlıklarını Türk varlığına armağan etmelerinin onların anlam dünyasında bir karşılığı olmadığını söyledi.

MAZLUMDER, 12 Haziran 2009’de “Andımız Kaldırılsın” kampanyası başlatmıştı.

Bugün Ankara’da yapılan basın açıklamasında, MAZLUMDER Ankara Şube Başkanı Mehmet Can Çağlayan, çocukları adeta bir savaşa hazırlar gibi her sabah zorunlu okutulan “Andımız” metninin “kutsal görev asabiyeti “ ile kaleme alınmış bir metin olduğunu belirtti. Metnin okutulmasında militarist ve disiplin odaklı düzende devletin ve resmi ideolojinin çocuklar üzerinde kendini her sabah yeniden var ettiğini söyleyen Çağlayan, öğrencilere bu dayatmanın özgür düşünen bir öğrenci tipinin yetişmesini engellediğini de işaret etti.

Türkiye’deki barış süreci mesajlarına dikkat çeken Çağlayan, ‘Andımız’ metninin dönemdeki fiili ve kırılgan barış haline uygun olmadığını söyledi:

“Ülkemizde uygulanan ırkçı, inkarcı ve dayatmacı politikalar sebebiyle başta Kürtler olmak üzere pek çok kesim ağır mağduriyetler yaşamıştır. ‘Andımız’ uygulaması bütün bu ırkçı, inkarcı ve dayatmacı politikaların kendisinde tecessüm ettiği numunelik bir metin hükmündedir. Bu haliyle bu metin günümüzde toplumsal barış ve sükunete ciddi bir saldırı da arz etmektedir”.

Anadilde eğitim hakkının en temel hak olduğunu dile getiren Çağlayan, son yapılan değişiklik ile okullarda başörtüsünün yasaklanmasının da kabul edilemeyeceğini söyledi. Okulların özgürce ve eleştirel düşünen bireylerin yetiştiği yerler haline gelmesi gerektiğini belirten Çağlayan şöyle davam etti: “Bunların temini için tüm düzenlemelerin yanında ‘Andımız’ adı verilen yoz ve batıl uygulamanın derhal yürürlükten kaldırılması gereklidir.” (ASA/ÇT)

 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar