Haber / Valeri Hatıjukov: Soçi’de çevre katliamı tehdidi var
13:02 17 September 2013

Soçi’de nehir yatağında çakıl çıkarma işlemine bağlı oluşan çevre tehdidi hakkında Nalçik’te basın toplantısı yapıldı.

Soçi’de Şahe nehri yatağında çakıl çıkarılması durduruldu, ancak yeniden başlama tehlikesi halen var. Bu durumda tarihi Şapsığ topraklarının ekolojik felaket tehdidi ile karşı karşıya olduğu Nalçik’te düzenlenen basın toplantısında dile getirildi.

Şahe nehrindeki ekolojik felaket tehdidi hakkındaki basın toplantısı, Krasnodar Kray’ın Çerkes (Şapsığ) yerleşim yeri Bolşoy Kiçmay sakinlerinin başvurusu üzerine Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezinde 13 Eylül’de yapıldı. Kıyı Boyu Şapsığ bölgesel sivil idare başkanı Halid Tlifov, Şapsığ milli hareketi aktivistleri Ruslan Gvaşev ve Aslan Gvaşev de basın toplantısına online olarak katıldı.

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi Başkanı Valeri Hatajukov’un açıklamasına göre, 2008’den beri Şahe nehri vadisinden çakıl çıkarılıyor. 2008’den 2012’ye kadar çakıl çıkarılması hakkında 24 dava açıldı, 16’sı mahkemeye taşındı ve yaptırım uygulandı.

Halkın tepkisi nedeniyle Aralık 2012’den Nisan 2013’e kadar çakıl çıkarılmadı. Ancak bu yılın başında JD Stroyservis şirketi yeniden kıyı koruma tesislerinde kullanılan çakılı çıkarmaya başladı. Bununla birlikte çakıl çıkarma hacmi ciddi şekilde arttı. Bu durum nehir yakınlarındaki köylerde su seviyesinin iki-üç metre azalmasına neden oldu, dere kolları ve buna bağlı olarak bahçeler kurumaya başladı.

Bölge halkı endişelerini bir mektupla Rusya devlet başkanına da iletti. Putin’e gönderilen mektubun altında bulunan 340 imzanın sahipleri sadece Şapsığlar değil, nehir kıyısında yaşayan herkes çevre katliamına karşı birlikte hareket ediyor.

ajanskafkas.com

Yorumlar (1)
  1. Recep Güler on said:

    Soçhide Olimpiyat oyunları için bırakın dağları taşları yerinden edip tüm yer altı ve yer üstünü talan etmelerini orada yeri değiştirilen bir çakıl taşının bile hesabının sorulacağı zaman en kısa sürede gelecktir..Bekle hesap gününü işgalci Rusya..

HABER / En Çok Okunanlar