Haber / Putin: Kafkasya’da 6,5 milyar bütçe kaynağı çalındı
10:51 11 September 2013

Rusya Güvenlik Konseyinde konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kafkasya’yla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dün Rusya Güvenlik Konseyinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kafkasya’da güvenlik durumunun oldukça yavaş iyileştiğini, terör tehdidinin yok olmadığını, Kuzey Kafkasya Federal Bölge sosyo-ekonomik gelişim seviyesinin diğer bölgelere göre önceden olduğu gibi geride kaldığını ifade etti.

Putin “En büyük işsizlik oranı Kafkasya’da, özellikle de gençler arasında. Biliyoruz ki, bu her çeşit aşılıkçılık için potansiyel oluşturuyor. Yüksek doğum oranına karşı, konut, poliklinik, anaokulu ve okul yetersizliği var. Burası çok iyi demografik göstergeleri, mükemmel tabiatı ve iklimi olan bir bölge. Önemli uluslararası taşıt koridorlarının kesiştiği bir yer. Tüm bunlar yatırım akışının hızlanması için iyi bir temel. Problemlerin çözümüne uzman kadro boşluğu ve çok ciddi boyuttaki yolsuzluk engel oluyor” dedi.

Putin yolsuzluk hakkında şunları söyleri: “Bölgede senenin ilk altı ayında 1600 yolsuzluk suçu ortaya çıkarıldı Bütçe kaynaklarının çalınması ekonomiye ciddi zarar veriyor. 2013’de sadece güvenlik organlarınca yaklaşık 6,5 milyar ruble değerinde hırsızlık tespit edildi. Suçun en yaygın olduğu alanlar eskiden olduğu gibi kamuya mal ve hizmet alımı, kredi ve yardımlar, inşaat, konut ve toprak ilişkileri. Bununla birlikte federal yasamanın bölgesel kurumlardan talepleri sıkça görmezden geliniyor, örneğin mal taşımacılığı ve hizmet alımı konusunda”.

Rusya devlet başkanı Kafkasya politikasının temel iki ayağını sosyo-ekonomik kalkınma ve güvenlik olarak sıraladı. Dağıstan’daki beton blok tesisi fabrikası, Kabardey-Balkar’daki tuğla fabrikası ve İnguşetya’daki un fabrikasını örnek gösteren Putin, “Bunların hepsi güzel örnekler, ancak görülüyor ki daha fazla olması lazım. Kuzey Kafkasya Federal Bölgede yaşayan insanlarını kaliteli modern iş yerlerine ihtiyacı var, çünkü Rusya Federasyonun diğer bölgelerinde konut, eğitim, spor alanlarında daha iyi imkanlar, modern tesisler var” dedi.

‘Terör’ tehdidin yok edilmesinin özellikle Soçi’deki Kış Olimpiyatları açısından oldukça önemli olduğunu kaydeden Putin’e göre, güvenlik kurumlarının mobilizasyon ve koordinasyonu iyileştirmek; terörizm, aşırılıkçılık ve diğer suçlarla mücadelede yeni metotlar aramak gerekiyor.

Putin konuşmasında ‘dış güçlerin Kafkasya üzerinden Rusya’ya zarar verme girişimlerine’ de değindi: “Yabancı devletlerin Kafkasya’daki sorunları Rusya’nın çıkarlarına zarar vermek için kullanma girişimlerine daha etkin şekilde karşı durmak gerekiyor. Bundan sonra da Kafkasya’da insan hak ve özgürlüklerinin ihlaline sert tepki göstereceğiz, suçluları cezalandıracağız”.

Bölgede karşılaşılan problemleri, karmaşık, çok boyutlu ve bazı durumlarda ‘yaratılmış’ olarak tanımlayan Putin, “Burada standart dışı yaklaşımlar, incelikli eylem planları, kapsamlı kaynak ve kaynağın harcanması konusunda sıkı kontrol gerekli” dedi.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar