Haber / Anadolu Ajansı’ndan Kürt Açılımı
17:28 2 September 2013

Anadolu Ajansı, Kürtçe’nin Kurmanca ve Soranca lehçeleriyle yayın hayatına başladı. Anadolu Ajansı’nın Kürtçe servisinin özellikle 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yayına başlamasına ilişkin konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, “Anadolu Ajansı’nın Kürtçe yayını gibi resmi, kamusal yaşamda gelişme fırsatı bulması, insanların bu dilde yazıları, haberleri okuması, dinlemesi izlemesi Kürtçe’nin gelişmesi açısından son derece önemlidir. Zaten Kürtçe’nin en büyük şanssızlıklarından biri buydu. Sosyal, kültürel, ekonomik, sanatsal yaşamda Kürtçe yoktu. Anadolu Ajansı’nın Kürtçe yayına başlamasını çok önemli bir gelişme olarak görüyorum” dedi.

 

Türkiye’nin Kürt meselesinden kaynaklı korku ve kompleksleriyle yüzleşmeye başladığını ifade eden İnsan Hakları ve Mazlumları Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, “Anadolu Ajansı’nın bu açılımı çözüm zincirinin önemli halkalarından bir tanesi, Anadolu Ajansı’nın bu anlamda büyük bir açığı kapatacağına inanıyorum” diye konuştu.

Takip edeceğiz

KURD-KAV Genel Başkanı Kasım Ergün ise, “Türkiye devletinin ajansı bunca inkâr ve asimilasyondan sonra kalkıp Kürtçe bir servis açacak. Bu çok kutsal ve önemli bir adımdır. Bizim tarafımızdan da oldukça sıcak karşılanmaktadır. Umuyoruz ki bu konuda daha önemli adımlar atılır” ifadelerini kullandı.

 

Ergün, “Ajansın, Kürtlerle ilgili haberleri yeterince vereceğine inanıyor musunuz?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Bazı şüphelerimiz oluşmuyor değil. Ama başlangıç olduğundan, kutsal bir adım olduğundan, bu karara çok olumlu yaklaşıyoruz. Eksik de olsa, resmi de olsa umuyoruz ki ajans Kurmanci ve Soranice haberleri verir ve insanları bilgilendirir. Elbette bu haberleri takip edeceğiz ki, daha güzel işler yapılabilsin.”

(AA)

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar