Haber / Abhazya’da muhalefet ‘halk yürüyüşüne’ hazırlanıyor
13:05 2 September 2013

Abhazya’da muhalefet iktidara karşı oldukça sert bir bildiri yayınladı ve halk yürüyüşü çağrısı yaptı.

 

Abhazya siyasi parti ve sivil toplum örgütleri Koordinasyon Konseyi, Korçal bölgesinde düzenlenen toplantı sonunda iktidarı hedef alan sert eleştirilerin yer aldığı bir bildiri yayınladı ve ‘halk yürüyüşü’ düzenleme kararı aldı.

 

Koordinasyon Konseyi, ‘toplumsal krizin ortadan kaldırılması için güç birliği sağlama’ amacıyla, Milli Birlik Forumu, Halk Partisi, Ekonomik Kalkınma Partisi ve Birleşik Abhazya partileri ile bazı etkin sivil toplu kuruluşlarının bir araya gelmesiyle geçtiğimiz Temmuz ayında kurulmuştu.

Korçal’daki toplantının ardından yayınlanan bildiride şu ifadelere yer veriliyor:

“Abhazya’yı kapalı, otoriter bir rejime sürükleyen devlet başkanı ve ekibinin faaliyetleri derin bir kriz ortamı oluşturdu. Devlet güvenlik ve ekonomik gelişim başta olmak üzere fonksiyonlarını yerine getiremiyor.

 

İktidar yetkisini kendi çıkarları için kullanmakta, birçok olay da bu gerçeği ortaya koymaktadır. Rusya tarafından yardım olarak ayrılan paranın kullanılmasında çok ciddi boyutlara ulaşan yolsuzluk Sayıştay faaliyetleri ve Rus yetkililerin açıklamalarında belirtildi. Yönetimin yolsuzluk suçlarından ötürü Abhazya’nın borcu 3 milyar rubleye ulaştı. Şu anki göstergelere bakarak devletin bu rakamı ödemesi mümkün değil. Altını çizmek gerekir ki, bu kredilerin büyük bölümü stratejik partnerimizden gizlice alınırken parlamentonun ve toplumun haberi olmadı.

 

Abhazya’da yatırım imkanları üst düzey devlet adamlarının çıkarlarına tahsis edildi. Yatırım fonundan üç milyar ruble kredi onlara yakın olan kişilere verildi. Bu paraların halka döndürülmesi için hiçbir şans yok.

 

Tarım alanlarının ekonomiye kazandırılması adı altında en verimli araziler devlet başkanına yakın olan yeni toprak sahiplerine veriliyor. Çiftçilere verilen hiçbir şey yok. Bu durum nüfusun büyük bölümünün köylerini terk etmesine, kalanlarınsa toprak sahiplerinin hizmetinde çalışmasına neden oluyor. Köylerin yok edilmesi halkımızın geleneksel yaşamına telafisi mümkün olmayan bir darbe vuracak, demografik büyüme temelini yıkacak, Abazacanın gelişimini yok edecek ve milli güvenliğimizi tehdit edecek.

 

İktidar halkına hizmet etmek yerine, kanunları hiçe sayarak, devletimizi yok etmeyi amaç edinmiş Gürcistan vatandaşlarına topluca vatandaşlık veriyor. Böylelikle Gürcistan, Abhazya’nın içişlerine etki etme imkanı bulacak.

 

Bütün bunlar yönetimin ya apaçık bir körlük içinde olduğu, ya da tamamen bilinçli şekilde hedefine yönelmiş olduğunu ortaya koyuyor”

 

Siyasi parti ve sivil örgütler Koordinasyon Konseyi, toplantı sonunda, kanunlar çerçevesinde, iktidarın ülkede oluşan kriz ortamıyla ilgili sorumluluğunu vurgulamak ve demokratik tepkiyi ortaya koymak amacıyla bir halk yürüyüşü organize etme kararı aldığını açıkladı.

Abkhazia.org, AjansKafkas

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar