Haber / İnguşetya yönetimi Çumakov’u susturmaya çalışıyor
13:42 31 July 2013

İnguşetya’nın popüler ve saygın din adamı Hamzat Çumakov yoğun devlet baskısı ve tehditlerle karşı karşıya.

Başta insan hakları ihlalleri ve yolsuzluk olmak üzere birçok konuda hükümete yönelttiği sert eleştirilerle tanınan İnguş din adamı Hamzat Çumakov’u susturmak için yoğun bir kampanya başlatıldı.

21 Temmuz’da Çumakov’un internet sitesine ulaşım iki gün süreyle kesildi. İnguşetya Devlet Başkanı Yunusbek Yevkurov’un basın sözcüsü, Çumakov’un devlet başkanıyla görüşmesinin ardından anlaşmazlığın giderildiğini açıkladı.

24 Temmuz’da, Çumakov’un gönüllü korumalığını yapan, İnguş Halk Meclisi Mehk Khel sivil toplum kuruluşu üyesi Akromat Yevkurov Aşırılıkçılıkla Mücadele Şubesi çalışanları tarafından gözaltına alındı.

25 Temmuz’da İçişleri Bakanlığı Çumakov’un görev yaptığı Nazran yakınlarındaki Nasır-Kort Camiine bomba bırakıldığı ihbarı alındığı açıkladı, ardından cami polis kordonuna alındı ancak bomba bulunamadı.

26 Temmuz’da, Çumakov’un görevden alınacağı ve itibarını lekelemeye yönelik komplo düzenleneceği söylentileri karşısında Nasır-Kort’ta beş binin üzerinde imza toplandı ve tanınmış sivil toplum adamları bir açıklama yayınladı. Avukat Musa Pliyev, insan hakları örgütü Maşr başkanı Magomed Mutsolgov, Dağıstanlı siyaset ve toplum bilimci Ruslan Kurbanov gibi isimlerin aralarında bulunduğu grup “Saygın din adamı ve Müslüman toplumuna yönelik baskılar kabul edilemez” dedi.

27 Temmuz’da Çumakov, adının açıklanmasını istemeyen bir İçişleri Bakanlığı çalışanından, güvenlik güçlerinin kendisi, ailesi ve cemaatine yönelik bir komplo hazırlığı içerisinde olduğunu haber aldıklarını açıkladı. Başsavcı Belyakov ve İçişleri Bakanı Trofimov’a hitaben yazılan açıklamada Çumakov, komplonun ‘yasa dışı silah bulundurma’ suçlaması üzerinden gerçekleştirilmesinin planlandığını kaydetti.

İnguşetyaru.org sitesinde yer alan bir haberde, operasyonun çok daha geniş boyutlu olduğu, Devlet Başkanı Yunusbek Yevkurov’un, Çumakov’un öldürülmesi ve insan hakları örgütü Maşr başkanı Magomed Mutsolgov’un tutuklanması talimatı verildiği iddia edildi.

Çumakov’la birçok kez görüşen Yevkurov, Temmuz 2012’de Çumakov’a derin bir saygı duyduğunu, ancak imamın siyasi konular hakkında konuşmak, izinsiz protesto eylemlerine katılmak ve ülke dışında izinsiz dini faaliyetlerde bulunmak suretiyle birçok kez suç işlediğini açıklamıştı.

Şiddet karşıtı görüşleriyle de bilinen Hamzat Çumakov, 2010 yılında bombalı saldırıya uğradı ve sağ bacağını kaybetti. Güvenlik güçleri saldırıyı direnişçilerin gerçekleştirdiğini iddia etmiş, İnguş direnişçilerse iddiayı yalanlayarak ‘bazı görüş farklılıklarına rağmen Çumakov’u saygın bir imam olarak kabul ettiklerini ve onun ölümünden ancak İnguş halkının düşmanlarının fayda umacağını’ açıklamıştı. Kavkaz Center da imama yönelik son günlerde oluşan baskı dalgasıyla ilgili yayınladığı haberde, ‘insanları İslam ilkelerine ve adaletle çağıran imamın, eleştirileriyle kukla İnguş yönetimini rahatsız ettiğini’ vurguladı.

Radio Liberty, Kavkazki Uzel, AjansKafkas

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar