Haber / OMON görevde!
17:28 16 July 2013

Dağıstan’da polisin, eylem yapan kadınlara insanlık dışı müdahalesi video kaydına yansıdı.

Dağıstan’ın Çernovik gazetesinden Mairbek Agayev, özel yetkili polis birliklerinin (OMON) eylem yapan sivillere nasıl vahşice müdahale ettiğini belgeledi.

Agayev’in anlatımıyla, olaylar 12 Temmuz akşamı 19:00 sıralarında Hasavyurt güney kontrol noktasında meydanda geldi. Yolun kapatılmasına neden olan olay, sabah saatlerinde polislerin Rizvan Yakubov’u, Olimpiysk kasabasındaki evine baskın düzenleyip kaçırmaları oldu. Aynı saatlerde komşu köyde de benzer bir operasyon yapıldı ve burada da bir kişi kaçırıldı. Her ikisinin de ‘direnişçi’ olmasından şüpheleniliyor.

Kaçırılan vatandaşların yakınları önce il emniyet müdürlüğüne gitti. Aranan kişilerin orada olmadıkları söylendi ve ilçe emniyetine gitmeleri tavsiye edildi. İlçeye gittiklerinde buradaki polisler de onlara, yakınlarını il emniyetinde aramaları gerektiğini söylediler. Bu durum birkaç kez tekrarlandı. Akşama doğru insanlar güvenlik organları gözaltına alınanların nerede olduğunu söyleyinceye kadar yolu kapatmaya karar verdi. Yaklaşık 40 kadın ve birkaç genç kontrol noktasının yakınlarında eyleme başladı. Yarım saat sonra il ve ilçe emniyet çalışanları gelmeye başladı, bir müddet sonra ise il OMON birliği tam kadro olarak oradaydı. Vatandaşlar bütün birimlerden polis ve askerlerin 400’ün üzerinde olduğunu söylüyor. Az sayıda polis insanları yolu boşaltmaya ikna etmeye çalışıyordu. Derken OMON devreye girdi. Birlik komutanın talimatıyla saldırıya geçen polisler tam anlamıyla kadınları ezdi, silah dipçikleri ve coplarıyla tartakladılar. Kadınlara saldırmayanlar havaya ateş açtı. Onlarca kadın hastaneye kaldırıldı.

Mairbek Agayev’in de belirttiği gibi, şu kısa video kaydı her şeyi anlatmaya yetiyor:

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar