Haber / Af Örgütü’den Rasul Kudayev için adalet çağrısı
12:15 1 July 2013

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Rasul Kudayev için imza kampanyası başlattı.

Uluslararası Af Örgütü, Nalçik 2005 olayları sanıklarından Rasul Kudayev davası özelinde Rusya’da işkence altında alınan itiraflar dışında delil bulunmaksızın cezaevinde tutulan mahkumların durumuna dikkat çekiyor. “Rusya’da İşkence: İşkence ‘Kanıtın’ Geleneksel Bir Bileşeni” başlıklı duyuruda Kudayev davasında ortaya çıkan hukuksuzluk ortaya konuyor ve bu durumun Kafkasya’da çok sık görüldüğü vurgulanıyor.

Af Örgütü’nün bildirisinde Kudayev’in avukatı Batır Ahilgov, dava süreci hakkında bilgi vermenin yanı sıra Kafkasya’da insan hakları davalarına bakan avukatların hangi şartlarda görev yapmaya çalıştıklarına da değiniyor: “Rusya’da insan hakları alanında çalışan bir avukat olmak zor. Sürekli güvenliğinizden endişe ediyorsunuz ve korkuyorsunuz, stres içindesiniz. Bir avukat ‘ortaçağ’dan kalma mevcut adalet sistemine karşı çıkarken tek başına olduğunu görüyor. Mevcut düzende suçluluğu ispat edilene kadar masumdur ilkesi yok ve işkence ‘kanıt’ın geleneksel bir bileşeni. Telefonlarının dinlendiğini bilerek yaşıyor, izlenebileceğini biliyor, baskı ve şiddete maruz kalabileceğinin bilincinde”.

Detaylı bilgi ve imza kampanyasına katılmak için Uluslararası Af Örgütü’nün Türkçe sayfasını ziyaret edebilirsiniz: http://www.amnesty.org.tr/ai/node/2205

 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar