Haber / AİHM’den Rusya’ya tazminat cezası
17:51 24 June 2013

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rusya’yı Çeçen gencin kaçırılmasından dolayı suçlu buldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Rusya Federasyonu’nu, oğlu Çeçenya güvenlik birimi mensuplarınca kaçırılan Çeçen Raisa Turluyeva’ya 60 bin avro manevi tazminat ödemeye mahkum etti. AİHM’in dün açıklanan bu kararı, Kadirov Çeçenya’sında meydana gelen olaylarla ilgili üçüncü karar oldu.

21 Ekim 2009’da Goytı köyünde yürütülen özel operasyonda İbragimov ailesinin evi kuşatmaya alındı. Çardakta üç direnişçi zanlısı tespit edildi. Yaşanan çatışmada iki direnişçi hayatını kaybetti, üçüncüsü kaçmayı başardı. Operasyonu düzenleyen polislerden biri de çatışmada öldü. İbragimov ailesinin üç evi de yakıldı.

Akşam geç saatlerde ailenin reisi Adnan İbragimov Caharkale’ye, öldürülen polisin bağlı olduğu birimin başkanı Şarip Delimhanov’un odasına götürüldü. 10-12 subayın da hazır bulunduğu odaya Adnan İbragimov’un Caharkale’de okuyan yeğeni Said-Salih getirildi. Said-Salih son derece korkmuştu ve yüzünde kan ve yara izleri vardı.

Subaylar, İbragimov ailesinin bahçesinde bir polis memuru öldürüldüğünden, geleneklere o aileden intikam alınmasını gerektirdiğini söyledi. Said-Salih’e kaçan direnişçinin bulunmasına yardımcı olursa hayatının kurtulacağı sözü verildi. O da subayların yanında amcasına, polislerle işbirliği yapma sözü verdi. O günden beri Said-Salih’in başına ne geldiği bilinmiyor.

Said-Salih İbragimov’un annesi Raisa Turluyeva’yı AİHM’de görülen “Turluyeva Rusya’ya karşı” davasında Memorial insan hakları merkezi avukatları temsil etti.

Kavkazki Uzel, AjansKafkas

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar