Haber / Çerkes Soykırımı Meclis Gündeminde
22:13 22 May 2013

Türkiye’de yapılan 21 Mayıs etkinlikleri  Türkiye Büyük Millet Meclisi’ nin gündemine girdi. BDP Milletvekilleri ile CHP Milletvekilleri arasında genel kurulda tartışmalara sebep olan Çerkes Soykırımı konusunda en dikkat çekici çıkış ise, daha önce Çerkesler’i de kapsayan dışlayıcı üslubuyla dikkat çeken BDP Milletvekili Sırrı Sakık’ tan geldi. Tartışmalar esnasında önümüzdeki dönem BDP’den Çerkes bir Milletvekili ‘nin de meclis çatısı altında olacağını ilan eden Sakık , Çerkesler’ in acılarını paylaştıklarını ve kültürel haklarının tanınması gerektiğini dillendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Kılıçdaroğlu ise parti grubunda yaptığı konuşmanın bir bölümünü Çerkesler’e ayırdı. Yaptığı konuşmada  “Bugün 21 Mayıs. 21 Mayıs 1864.. Kafkaslar’dan binlerce Çerkes ağır bedeller ödeyerek Anadolu’ya geldi. Anadolu halkı onları kucakladı, bağrına bastı. Büyük bir milletin, Türk milletinin bir parçası oldular. Ülkenin bağımsızlığı için çarpıştılar. Mücadele ettiler. Ama Türkiye’ye gelirken ağır bedeller ödediler. Acılar yaşadılar. Bugün onların Anadolu’ya gelişinin 149. yılı. Onları yine bağrımıza basıyoruz. Onların acılarını yüreğimizle paylaşıyoruz. Onlara ‘iyi ki varsınız’ diyoruz ve onları kucaklıyoruz” şeklinde konuştu.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise BDP parti grubundaki konuşmasının geniş bir kısmını Çerkesler’e ayırarak Soçi Olimpiyat muhalefetinden Çerkes Soykırımı’na bir çok konuda BDP olarak Çekresler’ in yanında olduklarını söyledi. Ayrıca Çerkes Soykırımı ve Çerkesler’in gaspedilmiş haklarının iadesi için meclis araştırması talep edeceklerini de dillendiren Demirtaş’ın konuşmasının tam metnini: http://tvarsivi.com/player.php?y=446&z=2013-05-21+13%3A02%3A00&res=2013-05-21+13%3A03%3A22 adresinden izlemek mümkün.

Kartal’da Kafkas Dernekleri Federayonu ve Kartal Belediyesi tarafından gerçekleştirilen anıt açılışına ise Başbakan Tayyip Erdoğan dahil bir çok siyasetçi telgraf göndererek Çerkesler’in acılarını paylaştıklarını dile getirdi.

Çerkes Soykırımını gündemine alan partilerden birisi de Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi oldu.

Çerkes Soykırımı’nı Unutmuyoruz: http://yesillervesolgelecek.org/cerkes-soykirimini-unutmuyoruz/

Guşıps

 

Yorumlar (1)
  1. Adige hekupse on said:

    Chp lideri kısaca ” Türk milleti içinde eridiler , asimile oldular ve ben bu zihniyetimle onları asimile etmeye devam edeceğim diyor” Chp nin içindeki ÇERKESİMSİ milletvekilleri bir Bdp başkanı kadar olamadılar , soykırım bile diyemiyorlar yazıklar olsun. BO WOPSOW BDP

HABER / En Çok Okunanlar