Haber / Kartal’da Sürgün Anıtı Açıldı
12:52 20 May 2013

149 yıl önce 1,5 milyon Çerkes’in Çarlık Rusya’sından Osmanlı İmparatorluğu’na sürgün edilmesinin yıl dönümünde yaşanan acıların hatırası için, bir anıt dikildi. Açılışa CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz ve Feray Öz, Kafkas ve Çerkes Dernekleri Başkanları, CHP Kartal Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Osman Güdü, Belediye Başkan Yardımcıları Ergün Öztaner, Ali İlyas Alaybeyoğlu, Ali Rıza İkisivri, Başkan Danışmanları Ömer Fethi Gürer, Nizamettin Zorgül, Belediye Meclis Üyeleri, Birim Müdürleri, Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Vacit Kadıoğlu ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Vacit Kadıoğlu, Çerkesler’in ana dillerini öğrenebilmeleri için gerekli girişimlerde bulunduklarını, yeni Anayasa yapım çalışmaları sırasında taleplerini demokratik yollarla dile getirdiklerini söyledi. Türkiye’de 6.5 milyon Çerkes’in yaşadığını ve bunun 800 bininin İstanbul’da olduğunu hatırlatan Kadıoğlu, özellikle çocukların Çerkes anadilini öğrenememeleri nedeniyle geçmiş ile bağlarının koptuğunu vurguladı. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz’de yaptığı konuşmada, Kartal ilçesinde her türlü kültürel ve sosyal etkinliğe kapılarının açık olduğuna vurgu yaparak Çerkes Anıtı’nın Kartal’da barışı, sevgiyi ve insanların birbirine hoşgörü göstermelerini sembolize edecek bir anıt olduğunu belirtti.Çerkesler’in hem Türkiye’ye hem de anavatanlarına olan bağlılıklarının önemli olduğunu vurgulayan Öz, masada hem Çerkes bayrağının hem de Türk Bayrağı’nın bulunmasının bunun kanıtı olduğunu söyledi. Öz, açılışı yapılan anıtın, bu halkın acısını anlayacak ve anlatacak, gelecek kuşaklara aktaracak bir sürgün anıtı olduğunu kaydetti. Heykeltraş Arslan Gualgoshe tarafından yapılan anıtın açılışı, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz, Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Vacit Kadıoğlu ve Meclis Üyesi Osman Güdü tarafından yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, Mehmet Sağlam, Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, Erhan Erol, Yusuf Uzun, CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülger Tarhan’ın telgraf gönderdiği açılıştan sonra Çerkesler gösterilerini sundu.

 

İstanbul Kafkas Kültür Derneği Çocuk ekibi MEŞBEV’den Nesrin Aydemir ve Perit Dinçer Çetin Öner’in Yorgun bir at için fuğ şiirini okudular. Warada solistleri Burçak Gürbüz ve Burcu Mercan’ın okuduğu şiirlerle devam eden programda Milli Eğitim Bakanlığı Liselerarası Kompozisyon birincisi Ayşe Şeyda Gökçek eserini okudu. “Göç” adlı şiirden sonra Kuzey Kafkasya’dan % 90 oranında Çerkesin sürgün edildiği, Tuapse, Soçi, Sohum’dan gönderilen yüz binlerce Çerkesin gemilerle Varna, Samsun, Sinop, Trabzon, İstanbul gibi Osmanlı kentlerine ulaştığı anımsatıldı ve dünyada 5-6 milyon Çerkes’in bu sürgünle dağıldığı belirtildi. “Kimliğimiz kültürümüzle Kafkaslarda olmak istiyoruz” denildi. İlhan Aydemir’in Adığe’ce dua okuması ile süren etkinlikte gençlerin yaktığı ateş ve meşalelerle oluşan çember dönüşünün ardından denize çelenk bırakıldı ve karanfiller dağıtıldı. Abaza ve Adıge bayrakları taşıyan gençler de etkinlikte yer aldı. Kartal’dan katılanların yanı sıra Fatih Belediyesi, Bayrampaşa Belediyesi, Güngören Belediyesi ve Bursa’dan gelen katılımcılar, Kartal Belediyesi’ne etkinlik nedeni ile teşekkür ettiklerini belirttiler.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar