Haber / Gunba: Biz Hep Barıştan Yanayız
12:13 5 May 2013

Kartal Belediyesi ve Kafkas Dernekleri arasında düzenlenen “Abhazya Kültür Günleri” başladı.Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Abhazya Kültür Bakanı Badri Gunba, Abhazya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Otar Svijba ve Abhaz delegasyonunun katıldığı “Abhaz Kültür Günleri” tanıtım toplantısı yapıldı.

3-4 Mayıs 2013 tarihinde Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan “Abhaz Kültür günleri” kapsamında konserler, dans gösterileri, resim, el sanatları, fotoğraf sergileri, Abhaz mutfağından ikramlar yer alacak. Abhaz kültürü panel ve konferanslarla tanıtılacak. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Biz geçmişten beri kardeşlik anlaşmalarının bürokratik temellerden çıkarılıp, yerelin kardeşliğine dönüşmesini istiyoruz. Kartal’da var olan bütün kültürleri yaşatmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar bu konuda Kartal Meydanı’nı her kültüre açtık ve uyguladık. Bu teklif söz konusu olduğunda memnuniyetle kabul ettik. Çünkü Kartal’da yaşayan Abhaz yurttaşlarımız var, onların da kendi kültürlerini burada sergilemelerini istiyoruz. Biz Kartal Belediyesi olarak onları Kartal’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Abhazya’ya olan ilgisinin daha doktorluk yıllarından başladığını ifade ederek, “1988 senesinde karaciğer ameliyatı olan bir Abhazyalı hastam vardı. 1992- 93 sorunlarını o zamandan beri yakından takip ediyorum” dedi.

Abhazya Kültür Bakanı Badra Gunba yaptığı konuşmada, “Türkiye’de 500 bin ile 1 milyona yakın Abhaz nüfusu olduğu tahmin edilmektedir. Kartallılara ve Kartal Belediye Başkanı’na bizi ağırladığı için çok teşekkür ediyorum. Abhazya ve Türkiye arasında derin tarihi ilişkiler yıllardır sürüyor. Bu tür etkinliklerin halkları birbirine yakınlaştırdığını, Osmanlı dönemlerinden 1800’ lü yıllardan beri Türk milletiyle Abhazların bir arada yaşadığını, kardeş milletler olduğunu ve tekrar burada olmaktan çok mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum” diye konuştu. Ayrıca toplantı da Abhaz Kültür Bakanı’na yöneltilen bir soruda Abhaz-Gürcistan arasındaki sorunlar da soruldu. Bakan “Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra birçok ülke sorun yaşadı. Bunların arasında Abhazya-Gürcistan sorunu da mevcuttu. Bu sorunların siyasi boyutlarını görüşmek bize düşmez. Ama Abhaz halkı bu dağılma sürecinde  saldırılara uğradı. Kendi bağımsızlığı için mücadele verdi. Abhaz sınırlarını aşan bir durum olmadı. Bizler bağımsızlığımız için mücadele verdik. Ve bizleri bu savaşa zorlayan Stalin’in yanlış politikasıdır. Sovyetler döneminde Abhaz’ların aleyhinde birçok yasa çıkarıldı. Bunlar bizim değil, yönetimlerin meselesidir. 1993 yılının 30 Eylül’ünde Abhazya özgürlüğüne kavuştu. Halen Gürcistan ile sorunlarımız vardır. Fakat seçtiğimiz yol Abhazya’nın bağımsızlık yoludur. Biz hep barıştan yanayız, barış içinde yaşamak istiyoruz” dedi.Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kafkas Dernekleri Federasyonu ile ortaklaşa düzenlenen “Abhaz Kültür Günleri” etkinliği ile Abhazya’yı tanıyıp kültür ve sanatının güzelliklerini paylaşma ve tanıma olanağı bulacak olan tüm Kartal halkını etkinliğe davet etti.

kaffed

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar