Haber / Adıge Khase’lerden Putin’e ‘Çerkes Soykırımını tanıyın’ mesajı
21:28 3 May 2013
Adıgey, Karaçay-Çerkes ve Krasnodar Kray Adıge Khase’leri Putin ve Federal Meclise Çerkes Soykırımının tanınması çağrısında bulundu.

 

Adıgey, Karaçay-Çerkes ve Krasnodar Kray Adıge Khase sivil toplum örgütleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Federal Meclise Çerkes Soykırımının tanınması ve Suriyeli Çerkeslerin anavatanlarına tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

 

Adıge Khase’lerin başvurusunda, Rusya’da Kafkas-Rus savaşlarının sonuçlarının değerlendirmesinin, 1994’de eski devlet başkanı Boris Yeltsin’in ‘Kafkasya Halklarına’ adlı konuşmasından ibaret olduğu, bugüne kadar Çerkes Soykırımının tanınması konusunda herhangi siyasi karar alınmadığı hatırlatılıyor. Devlet başkanı ve meclise gönderilen mesajda “Çerkesler, bugünkü Rusya devletinin ve toplumunun Çerkes Soykırımını tanımasının, tarihi adaletin tecellisi ve tüm dünyaya dağılmış olan halkın her açıdan rehabilitasyonuna imkan verecek, insani bir eylem olacağına inanıyor” ifadeleri yer aldı. Mesajda ayrıca, Suriye’deki Çerkeslerin anavatanlarına tahliye edilmeleri gerekliliğine dikkat çekiliyor ve Soçi 2014 Kış Olimpiyatlarının tanıtımında bölgenin yerli halkı olan Çerkeslere yeterince yer verilmediği ifade ediliyor.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar