Haber / Rusya’nın basın özgürlüğü karnesi kötü
21:17 3 May 2013

Freedom House açıkladı: ‘’ Türkiye’de basın kısmen özgür, Rusya’da ise özgürlük yok’’

ABD’de 72 yıl önce kurulan insan hakları ve özgürlükleri izleme örgütü Freedom House, 2013 yılı basın özgürlükleri raporunu yayınladı.

Türkiye, özgürlükler açısından geçen yıla göre bir sıra daha gerileyerek 197 ülke arasında 120’nci oldu. Raporda, Türkiye ile birlikte Kenya, Mali, Nijerya, Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’da da bu yıl “dikkate değer bir gerileme” gözlendiği belirtildi.

“Gazetecileri hapsetmekte dünya lideri” olduğu belirtilen Türkiye, geçen yıl olduğu gibi “kısmen özgür” ülkeler arasında sayıldı.

İnsan hakları ve özgürlükleri izleme örgütü Freedom House’un bu yılki raporunun dünya geneli değerlendirmesi de kötümser bir tablo çıkarıyor.

Rapora göre, 2012 yılında dünyada özgür medya ortamından yararlanan insan yüzdesi son 10 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor.Raporda, 197 ülke içinde 63 tanesi (%32) “özgür” olarak sınıflandırılırken, 70 ülke (%36) “kısmi özgür” ve 64 ülke (%32) “özgür olmayan ülke” olarak sınıflandırıldı.

Rusya’da durum

Raporda Rusya’da, gözaltılar, mahkumiyetler, eleştirmenlere açılan davalar, basın kuruluşlarının kapatılması veya sansürlenmesi dahil geleneksel medya üzerindeki sıkı kontrolün sürdüğü öne sürüldü.

Raporda, basın özgürlüğünün bulunmadığı ülkeler kategorisinde yer alan ve “kötünün kötüsü” olarak adlandırılan ülkelerin, Belarus, Küba, Ekvator Ginesi, Eritre, İran, Kuzey Kore, Türkmenistan ve Özbekistan olduğu da kaydedildi.

gazetem.ru

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar