Haber / İstanbul’da Dakika dakika 1 Mayıs’ta yaşananlar
10:49 2 May 2013

15.11: İstanbul’da ulaşım normale döndü

14.25: Beşiktaş’ta tüm gruplar dağıldı. Meydanda bir toma duruyor. Trafik çift yönlü olarak ulaşına açıldı.

14.00: Şişli genelinde hayat günlük akışına döndü.

13:55: 1 Mayıs kutlamaları kapsamında ulaşıma kapatılmış olan Galata ve Unkapanı Köprüleri trafiğe açıldı.

13.50: Polis Beşiktaş’ta dağılmak üzere olan göstericilerden 10’dan fazlasını gözaltına aldı. Polis meydandan çarşıya giden yola su ve gazla müdahale devam ediyor. Meydana gelmek isteyenlere su sıkılıyor. Yıldız’dan gelen yol trafiğe açıldı.

13.49: Olayların ardından DİSK Genel Başkanı Kani Beko sendika genel merkezi önünde bir açıklama yaptı. Kendilerine karşı müdahalenin bir terör olduğunu söyleyen Beko, Taksim’e yürümekten şimdilik vazgeçtiklerini ve olaysız dağılacaklarını duyurdu.

13.33: Beşiktaş’taki CHP otobüsü alandan ayrıldı.

13.32: Eylemciler büyük ölçüde Şişli’yi terketti. Ancak Bomonti, Kurtuluş, Şişli Etfal Hastanesi civarında ara sokaklarda eylemci gruplarla polis arasında çatışmalar yer yer devam ediyor.

13.30: Birgün gazetesinden gazeteci Burak Öz göstericilerin Beşiktaş’ta dağılmaya başladığı sırada polisin müdahale etmesi sonucu başından yaralandı. Burak Öz ambulansa binerken “fotoğraf çekerken polisin su sıktığını, basından olduğunu belirtmesine rağmen tekrar su sıkıldığında yerde sürüklendiğini” söyledi.

13.22: Beşiktaş’ta Pankartlar toplanıp” dağılıyoruz” diye anons yapılırken polis dağılın diyerek tekrar gaz ve su sıktı.

13.18: Beşiktaş’ta KESK temsilcisi “bugün yapılan direnişler, ben istediğimi yaparım, diyen AKP’ye büyük mesaj oldu. Burası 1 Matıs’ı kutlama alanı değil, mücadelenin başlangıç noktası” dedi. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından 1 Mayıs Marşı çalınıyor.

13.00: Beşiktaş’ta 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin polisle yaptığı görüşmeler sonucunda dağılma kararı alındığı açıklandı. Bi saat daha Beşiktaş Meydanı’nda kalındıktan ve kutlamalar tamamlandıktan sonra, dağılmayı Komite’nin sağlayacağı belirtildi.

12.48: CHP otobüsünden “birlikte geldik, birlikte gideceğiz” diye duyuru yapıldı. Dağıtılan gruplar, ara sokaklardakiler tolanınca kendi irademizle dağılacağız, denildi. Polisin çekilmesi istendi. Marşlar söyleniyor, halaylar çekiliyor.

12.35: DİSK binasının içine yine gaz bombaları atıldı

12.30: Polis DİSK binasının çevresinde yoğun şekilde gaz bombası atmaya devam ediyor.

12.25: Polis Şişli Camii çevresinde bir gruba müdahale etti. Çatışmalar Şişli çevresinde arka sokaklarda devam ediyor.

12.19: 1 Mayıs nedeniyle iptal edilen metrobüs seferleri kısmi olarak yeniden başladı. Beylikdüzü-Topkapı hattındaki metrobüsler seferlere başladı.

12.05: Polis meydana ve çay bahçeleri dahil olmak üzere çevreye tekrar gaz bombası atmaya başladı. Gazdan etkilenenlerin yanısıra etrafta yaralananlar da var. Ara sokaklarda karmaşa sürüyor. Anonslarla ambulans istendi. Sıkılan sulardan çevrede yer yer birikintiler oluştu.

12.00: DİSK Genel Başkanı Kani Bekov: Türkiye demokrasi, insan hakları mücadelesi veren insanlar bu baskıyı, bu terörü hak etmediler. Bunlar bu ülkenin insanları.. Bu insanlara kalkan eller kırılacaktır.

12.00: DİSK Genel Başkanı’nın “İşçiler evlerine gidebilsin” talebi üstüne Şişli Cami tarafındaki polis kordonu kaldırıldı.

11.45: Polis Mecidiyeköy Prfilo Alışveriş Merkezi çevresinde toplanan gruplara müdahale etti.

11:40 : Halaskargazi’de iş yerleri ateşe verildi

11.35: Çağlayan’da 2 bin kişinin toplanarak Mecidiyeköy’e ulaşmaya çalışacağı bildirildi.

11:31: Beyoğlu, İstiklal Caddesi’ndeki tarihi Çiçek Pasajı’nda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

11:30: Gürsel Tekin ve Ercan Karakaş gaz yüzünden Taksim İlk yardım hastanesine kaldırıldı.
11.30: Cevahir Alışveriş Merkezi’nin arkasında polis ve eylemciler arasında yoğun çatışma yaşanıyor. Yaralılar var.

11.25: Polisin yoğun müdahalesi sonucu DİSK binası çevresinde kalabalık dağıldı. Çatışmalar ara sokaklarda devam ediyor.

11.15: Çatışmalar Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü çevresine doğru yayılıyor.

11.10: DİSK binasındaki 12 yaralının Şişli Etfal Hastanesi’ne ulaştığı açıklandı.

11.05: Çağdaş Hukukçular Derneği kendilerine plastik mermi kullanıldığı bilgisinin ulaştığını bildirdi.

11.03: Ambulanslar geldi. Bir kişi kalp krizi geçirdi. “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atılıyor.

10.55: Beşiktaş meydanında CHP otobüsünden yapılan anonsta bu kez beş kişi için ambulans istendi. Polis otobüsün yanında yatmakta olan yaralıların bulunduğu noktaya da gaz bombası attı.

10.50: İHD’den Ümit Efe, “Çok sayıda yaralı var. DİSK’in içindeki yaralılar çıkarılamıyor” dedi.

10.50: Dolapdere’de de polisin müdahalesi devam ediyor

10.48: Beşiktaş Çarşısı’nın içinde “Her yer Devrim, Her Yer 1 Mayıs”, “Her Yer Taksim, Her Yer 1 Mayıs” sloganları atılıyor. Polis buraya da gazla müdahale etti.

10.45: Beşiktaş meydana ambulanslar geldi. Polis ambulanslar alandayken de gaz bombası attı. Barbaros Bulvarı’nda da göstericilere renkli su sıkıyor.

10.40: Çağlayan yönünden Mecidiyeköy’e gelmeye çalışan gruplara Kuştepe’de müdahale edildi. Kuştepe’nin ara sokaklarında çatışmalar sürüyor.

10.38: İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören Beşiktaş’taki CHP otobüsünden ambulans ihtiyacı olduğunu anons etti. Gören’in anonsuna göre üç kişi ciddi sorun yaşıyor, kalp krizi riski var ama ambulans hala gelmedi. Polisin müdahalesi aynı sertlikte sürüyor.
10.35: Gazlı müdahaleden kaçanlar Beşiktaş Çarşı içinde Kartal heykelinin önüne toplandı. ÖDP, Gençlik Muhalefeti, Kolektifler ve Halkevleri’nin de arasında bulunduğu 1000 kişiyi geçen grup çarşının içini doldurdu.

10.35: Şişli-Harbiye-Beşiktaş ve Okmeydanı’nda polisin müdahalesi devam ediyor

10.30: Ülke TV’de  kameraman Fatih’in bacağı kirildi. Muhabiri Serhat atılan taşlarla yaralandı .

10.25: HAK-İŞ heyeti Kazancı yokuşunun başına karanfil bıraktı sembolkik anma başladı.

10.15: Meydana gelen BDP İstanbul vekili Sırrı Süreyya Önder, “Baştan sona sapan bir karardı. Tertip Komitesi’nin insiyatifiyle kimsenin burnu kanamadan koordine eilebilirdi. Geçen sene burada halaya durduğumuz için bunlar oldu” dedi.

10.15: Beşiktaş’ta CHP’lilere yönelik ikinci kez polis müdahalesi yaşandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in biber gazından etkilenerek bir binaya girdi.

10.20: Mecidiyeköy’ün arka sokaklarında çatışmalar yoğunlaştı. Polisin yoğun şekilde kullandığı gaz bombası nedeniyle özellikle yaşlılar ve çocuklar zor anlar yaşıyor.
10.12: DİSK binasına gaz bombası atıldığı ifade ediliyor. DİSK’in arka sokağında polisin attığı gaz bombası bir binanın üçüncü katındaki dairenin camını kırarak içeri girdi. Gaz bombası küçük çaplı yangına neden oldu.

10.10: Polis, Şişli Etfal Hastanesi’ne TOMA ile girdi. Hastane bahçesine tazyikli su sıkıldı ve gaz bombası atıldı.

10.09: Hak-İş heyeti kortej eşliğinde Taksim Meydanı’na girdi

10.05: Şişli’de DİSK binasına sığınan dört yaralı ambülanslarla hastaneye kaldırıldı. Polisle eylemciler arasında ara sokaklarda çatışmalar devam ediyor. 

10.00: Polis, Mecidiyeköy’deki Çevre Hastanesi çevresine yoğun şekilde gaz bombası attı. Gruplar bu bölgeden Mecidiyeköy’e gitmeye çalışıyor.
10.12: DİSK binasına gaz bombası atıldığı ifade ediliyor. DİSK’in arka sokağında polisin attığı gaz bombası bir binanın üçüncü katındaki dairenin camını kırarak içeri girdi. Gaz bombası küçük çaplı yangına neden oldu.

10.10: Polis, Şişli Etfal Hastanesi’ne TOMA ile girdi. Hastane bahçesine tazyikli su sıkıldı ve gaz bombası atıldı.

10.09: Hak-İş heyeti kortej eşliğinde Taksim Meydanı’na girdi

10.05: Şişli’de DİSK binasına sığınan dört yaralı ambülanslarla hastaneye kaldırıldı. Polisle eylemciler arasında ara sokaklarda çatışmalar devam ediyor.

10.00: Polis, Mecidiyeköy’deki Çevre Hastanesi çevresine yoğun şekilde gaz bombası attı. Gruplar bu bölgeden Mecidiyeköy’e gitmeye çalışıyor.

Tekin o anları böyle anlattı:

Elbette toplanmaya devam edeceğiz onların gazlarından sazlarından korkacak değiliz. Polislere lafım yok ama onlara bu cesareti kim verdiyse onlarla hesaplaşacağız. Bizleri göre göre bu muamele yapılıyorsa sokak aralarında kim bilir nasıl müdahaleler ediliyordur. Burası Taksim mi? Kendi ilçe merkezimize gidemeyeceksek; bunu da kamoyunun takdirine bırakıyorum. Tekin, Taksim’e çıkmak isteyip istemedikleri sorusuna ise, ‘Taksim dediğiniz burada… Gazeteler televizyonlar büyük günah işliyor herkes inşaat görüntülerini veriyor. Yarın 1 milyon insanın dolaşabileceği Taksim Meydanı’na bugün 30 bin emekçi giremiyor. Kim engelliyor faşit kafalar….’ diye tepki gösterdi.

09.40: Polis korteje müdahale ett….Polislerin ikinci müdahalesi Mecdiyeköy’de oldu. Taksim’e yürüyen DİSK kortejine de polis müdahale etti.

09.36:DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Taksim’de kutlanmayan 1 Mayıs, bizim için 1 Mayıs olamaz. Taksim bizim için kutsal bir yer. Taksimi işçilere ‘açın’ diyoruz” dedi.

09.35: Okmeydanı’ndan yürüyüşe geçerek Şişli Camisi’nin önüne gelen yüzleri maskeli gruba polis, biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler de polise taş ve molotofkokteyli attı.
Şark Kahvesi’nde toplanan yüzleri maskeli göstericiler, DHKP/C lehine slogan atarak yürüyüşe geçti.

Göstericiler, Darülaceze ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi güzergahını takip ederek, Sıracevizler Caddesi’ne ulaştı.

Hasat Sokak’tan Şişli Camisi’nin önüne çıkan grubun ilerlemesine izin vermeyen polis ekipleri, barikatla önlem aldı.

Polis ekipleri, dağılarak başka sokaklara yönelen göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

08.59: Tramvay seferleri de iptal edildi…İstanbul’da 1 Mayıs nedeniyle Eminönü-Kabataş hattında tramvay seferleri de saat  08.00’dan itibaren iptal edildi.
08.58: Haliç ve Galata Köprüleri de kapatıldı. Taksim’e gidişi engellemek için yapılan yol kapatma vatandaşı perişan etti. Bu güzergahın önceden kapanacağı duyurulmamıştı. Haliç ve Galata Köprüleri de kapatıldı. Taksim’e gidişi engellemek için yapılan yol kapatma vatandaşı perişan etti. Bu güzergahın önceden kapanacağı duyurulmamıştı.

08:30 – Beşiktaş’ta 1 Mayıs nedeniyle yaşanan gerginlik sırasında bir basın mensubu gazdan etkilendi.

Polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahalesine göstericiler taşlarla karşılık verdi. Olayları takip eden bir basın mensubu, gazdan etkilendi. Basın mensubuna meslektaşları yardım etti.

07:45– Beşiktaş Meydanı’nda da saat 07:30’da İP, CHP ve TKP’li gruplar toplanmaya başladı. Grupların temsicileri önce polis yetkilileriyle konularak Taksim’e gitmek istediklerini belirtti. Taksim’in yasak olduğunu hatırlatan polis, gruplara dağılmaları yönünde anons yaptı. Ancak gruplar kortej oluşturmaya çalışarak Taksim yönüne doğru yürümeye çalıştı. Polis bu sırada kalabalığa gaz bomabsı ve tazyikli suyla müdahale etmeye başladı. Barbaros Bulvarı’ndaki bu müdahale devam ederken, Beşikktaş’ın ara sokaklarından flama ve pankartlarıyla yeni gruplar gelmeye devam ediyor.

07:30 
– 1 Mayıs nedeniyle bir grup DİSK’in Şişli’deki genel merkezi önünde toplandı. Kalabalığın sayısı her geçen dakika artarken grup sloganlar atarak bekleyişini sürdürüyor.

07:00 – İstanbul Valiliği tarafından 1 Mayıs nedeniyle alınan önlemler kapsamında metrosüs ve Taksim-Hacıosaman metro seferleri durdu. Mecideyeköy’de metrobüs ve metroyu kullanmak isteyen vatandaşlar geri döndü.

05.00– Metrobüs seferleri saat 06.00’dan itibaren de İDO’nun Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası’na yolcu seferleri, Kabataş-Taksim finüküler sistemi, Taksim ile Şişhane, Hacıosman, Levent metro istasyonları arasındaki seferler durduruldu.

03.00-Taksim meydanı ve çıkan yollar bariyelerle kontrol altına alındı

Bazı işçi sendikaları ile partilerin 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlayacaklarını açıklamasının ardından, İstanbul Valiliği de yenileme çalışmaları nedeniyle 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasını yasaklamıştı.

Valilik kararı gereğince bugün saat 05.00’dan itibaren metrobüs seferleri saat 06.00’dan itibaren de İDO’nun Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası’na yolcu seferleri, Kabataş-Taksim finüküler sistemi, Taksim ile Şişhane, Hacıosman, Levent metro istasyonları arasındaki seferler durduruldu.

POLİS TAKVİYESİ YAPILDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için İstanbul polisine takviye amacıyla çeşitli illerden gönderilen çok sayıda polis, sabah erken saatlerde Atatürk Havalimanı’na indi. Hazırlıklarını havalimanında yapan polisler Gaziantep, Erzurum ve Adana’dan uçaklarla gelen polisler görev yapacağı yerlere götürüldü.

Timetürk

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar