Haber / ‘Cihatçı FBI’ yine tuzak kurdu
17:12 29 April 2013

Boston saldırıları hâlâ aydınlanmazken cihat ve terör eylemleri’ için gençleri ayartıp sonra suçüstü yapan FBI’ın tuzağına Chicagolu Tunisi düştü. Genç, FBI’ın yardımıyla Suriye’ye cihada giderken yakalandı.

Boston’daki saldırılardan sorumlu tutulan iki Çeçen’in Amerikan gizli servisinin izlediği kişiler olması nedeniyle bazı soru işaretleri oluşurken FBI’ın radikal eğilimli gençleri terör eylemine yönlendirip suçüstü yapma taktikleri yeniden gündeme geldi. Şimdiye kadar 50’in üzerinde genci tuzağa düşürdüğü söylenen FBI’ın son olarak ağına Chicago’da 18 yaşındaki Ahmed Tunisi düştü. Uluslararası ajansların verdiği bilgilere göre Tunisi, FBI’ın açıp yönettiği ‘Suriye’de cihada çağrı’ başlıklı site üzerinden Suriye’de Nursa Cephesi’ne katılmak istediği mesajı verdi. FBI’ın yönlendirmesi ve yardımıyla cuma günü İstanbul ’a uçmak üzere havaalanına giden Tunusi tutuklandı. Tunisi’ni salı günü mahkemede ‘teröristlere yardım sağlamak’ suçundan yargılanmasına hükmedildi. “Gerçek İslam’ın sancağı altında mücadele eden aslan kardeşlerinize katılın” çağrısına kanan Chicagolu Tunisi, 1 Nisan’da ‘militan toplama sorumlusu’ sandığı FBI ajanına attığı e-postada örgüte katılıp şehit olmak isteğini iletip şunları yazmış: “Savaşçılık yeteneğim yok. Fiziksel olarak küçük bir yapım var ama Allah’a beni başarılı kılması için dua ediyorum.” FBI ajanı ise “Bunları dert etme” diye ‘cesaret’ vermiş. Daha sonra Tunisi İstanbul uçak bileti alırken, tutuklanmadan bir gün önce buluştuğu FBI ajanı da kendisine İstanbul-Gaziantep otobüs biletini vermiş.

‘FBI suça teşvik ediyor’

Tunisi’nin 2012’de FBI’ın verdiği bombayla Chicago’da bir barı havaya uçurmaya çalışırken yakalanan Adil Davud’un arkadaşı olduğu anlaşıldı. Davud’un hikâyesi de şöyle: ‘Cihat çağrısı yapıp Amerikalıları öldürmekten bahseden Davud’u izlemeye alan FBI, 2011’de 17 yaşındaki gençle temasa geçti. Ajanlar, haftalarca sohbet ettikleri Davud’u New York’ta yaşayan bir cihatçı imam olarak tanıttıkları bir başka ajanla tanıştırıp Chicago’da saldırı düzenlemeye teşvik etti. Davud’u babası ve gittiği caminin imamı ‘şiddetin dinde yeri yok’ öğüdüyle saldırıdan vazgeçirdi. Ancak devreye giren FBI, New York’lu imamın saldırıya izin verdiğini söyleyip Davud’u tekrar ikna etti. Davud, Ağustos 2012’de ajanlardan aldığı bombayı patlatmaya çalıştı ama olmadı. Çünkü bomba sahteydi. FBI’ın plan için 18 yaşına girmesini beklediği belirtilen Davud, ilk duruşmada ‘suçsuz olduğunu’ savundu. 2010’da yine Chicago’da Lübnanlı bir göçmen ajanların verdiği bombayı çöp tenekesine yerleştirirken yakalandı. 2009’da bir Ürdünlü, Dallas’ta 60 katlı bir binayı FBI’ın sahte bombasıyla havaya uçurmaya kalkışmıştı.
FBI’a ‘amacını aşıp insanları aldattığı’ eleştirileri yapılırken FBI sözcüsü Joan Hyde yorum yapmadı. Eski savcı Phil Turner, “Gerçek teröristler internet sitesine başvurmaz zira onların zaten bağlantıları vardır. Bu tip siteler, sonunda gerçek suçların işlenmesine yol açıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler’de Boston krizi

BM İnsan Hakları Filistin Özel Raportörü Prof. Richard Falk, Boston saldırılarının ABD ’nin süpergüç statüsü ve İsrail politikalarının bir sonucu olduğunu yazarak tartışma çıkardı. Foreign Policy’deki yazısında Falk “Sömürgecilik sonrasında, küresel Amerikan hâkimiyeti projesi, her türlü direniş hareketinin doğmasına yol açtı. ABD’nin kulak verdiği tek güç İsrail oldukça, barış isteyenler huzura kavuşmayacak. Barack Obama, İsrail-Filistin çıkmazı karşısında daha dengeli bir tavır benimsemek yerine ‘İsrail her şeyden önce gelir’ zihniyetine yenildi” dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Falk’ı BM’nin itibarını zedelemekle suçladı. ABD ve Britanya’dan kınama açıklamaları gelirken Yahudi lobisi Falk’a savaş açtı. İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği, Falk’un BM’de görev alma kapasitesine sahip olmadığı eleştirisi yaptı.

CIA de Tamerlan’ı ‘terör listesine’ almış

Boston saldırılarının zanlısı Tamerlan Tsarnayev’in CIA’in isteğiyle ‘potansiyel terörist’ olarak görülen 500 bin kişilik ‘Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE) listesine alındığı ortaya çıktı. ABD basınına göre, Rus istihbaratının Tamerlan’ın İslamcı gruplarla bağlantıları hakkında uyardığı FBI, zanlının terörist faaliyetini tespit edemedi. Bu kez Moskova, CIA’den bilgi istedi. CIA de Tamerlan’ı sorgulamak için bir gerekçe bulamadı. Ancak CIA ‘önlem’ olarak Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nden Tamerlan’ı TIDE’ye eklemesini istedi. Tamerlan’ı 18 ay önce veritabanına eklemesinden sonra FBI, Rusya’dan daha fazla bilgi istedi, alamayınca soruşturmayı kapattı. Zanlıların Dağıstan’daki anne ve babası ABD’ye uçarken soruşturmaya katılan yetkililer, saldırıda kullanılan patlayıcıların uzaktan kumandayla patlatıldığının anlaşıldığını söyledi.

Radikal

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar