Haber / Obama: Yargılayıcı Genellemelerden Kaçının
16:46 21 April 2013

Obama, zanlıların Müslüman ya da Çeçen olmalarından yola çıkarak yargılayıcı genellemeler yapılmaması telkininde bulundu. Amerika’nın en tepe isminin bu çağrısına kulak verenler kadar vermeyenlerin de olacağı muhakkak. Zira burası sadece farklı dinlerden, etnik gruplardan, anavatanlardan değil, farklı ideolojik kökenlerden de insanların yaşadığı bir ülke.

Boston’da terör zanlılarından birinin sağ ele geçirilmesinin ardından yetkililer ve halk “Adalet yerini buldu” diyerek sevindiler. Filmvari bir polisiye sürecin ardından adli süreç başladı. Ama neticede adaletin yerini bulup bulmayacağı, önemli ölçüde Amerikan sisteminin nasıl işleyeceğine bağlı olacak.

ABD Başkanı Barack Obama, kamuoyu nezdinde yargısız infazları önlemek üzere sakin ve sağduyulu mesajlar verdi. Tweet ve bloglar çağında en küçük bir bilgi kırıntısına sarılarak “erken hükme varma” riski bulunduğuna dikkat çeken Obama, “Böyle bir trajedi vuku bulduğunda ve kamu güvenliği tehlikede ve kaybedilebilecek şeyler çok fazla iken, işi düzgün yapmamız önemli. Soruşturmalarımız bu nedenle var. Bu nedenle yılmadan gerçekleri toplarız. Bu nedenle mahkemelerimiz var. Bu nedenle sadece bu şahısların değil topyekûn insan gruplarının güdüleriyle ilgili hüküm vermekte acele etmemeye özen gösteririz.” dedi.

Obama, bu cümleleriyle zanlıların Müslüman ya da Çeçen olmalarından yola çıkarak yargılayıcı genellemeler yapılmaması telkininde bulunuyordu. Ve Amerikan sistemindeki “çeşitliliğe”, Boston’un da dünyanın her tarafından insanları mezceden bir yer olduğuna dikkat çekiyordu. Amerika’nın en tepe isminin bu çağrısına kulak verenler kadar vermeyenlerin de olacağı muhakkak. Zira burası sadece farklı dinlerden, etnik gruplardan, anavatanlardan değil, farklı ideolojik kökenlerden de insanların yaşadığı bir ülke. Belli başlı medya kuruluşları bu konularda genelde daha dikkatli davranırken, özellikle bazı sağcıların erken hükme meyyal olduğu görülüyor.

11 Eylül saldırılarından dengesi bozularak yer yer özgürlükleri kısıtlayıcı yönde tavırlar alan Amerikan sistemi, yaralı olarak ele geçirilen zanlı Dzhokhar A. Tsarnaev’e ilk istisnasını Miranda Hakları konusunda yaptı. Normalde Amerikan vatandaşı zanlılara sorgulama öncesinde bu hakları okumak anayasal gereklilik. Zanlılara genelde tutuklandıktan kısa bir süre sonra “susma ve avukat tutma” gibi bazı kilit hakları okunuyor. Amerikan vatandaşı olan zanlı Tsarnaev için ise FBI bir istisna uyguladı. Ve Miranda Hakları’nı kendisine tutuklar tutuklamaz okumadı. Bunu yaparken, federal hükümetin kamu güvenliğini tehdit eden durumlarda ruhsat verdiği istisnayı kullandı.

Haberin devamı için: http://www.zaman.com.tr/dis-haberler_amerikan-adaleti-test-ediliyor_2080904.html

Amerikan Basını Olayı Nasıl Gördü

The Boston Globe : Kabus bitti

Boston Herald : Kahraman polis, terör zanlısını botun içinde saklanırken yakaladı

The Washington Post: İnsan avı sona erdi

Wall Street Journal: İnsan avı, yakalanma ile sonuçlandı

The New York Times: İkinci şüpheli, Boston’u felç eden çılgın bir insan avı ile yaralı olarak yakalandı

Los Angeles Times: Abluka sona erdi

Usa Today: Şüpheli yakalandı, şimdi sıra nedeninde

The Philadelphia Inquirer: Arama sona erdi

The Detroit News: Zanlı enselendi

Chicago Sun- Times : Onları ele geçirdik

The Tampa Tribune: Onları ele geçirdik

The Miami Herald: Av sona erdi

Connecticut Post: Terör sona erdi

The Denver Post: Onları ele geçirdik

Daily Post: Boston: Onları ele geçirdik

San Francisco Chronicle : Terör haftası sona erdi

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar