Haber / Diyanet İşleri Başkanı Kürtçe Selamladı
15:46 15 April 2013

Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Mehmet Görmez Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dün Diyarbakır Stadyumu’nda düzenlediği Kutlu Doğum Haftası etkinliğindeki konuşmasına katılımcıları Kürtçe olarak selamlayarak başladı; bugün ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti.

cnnturk’ün haberine göre etkinliğe Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat, Mine Lök Beyaz ve Cuma İçten ile BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kurum müdürleri ile yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

Diyarbakır İl Müftülüğü korosunun dört dilde ilahi dinletisinin yapıldığı kutlamada, sinevizyon gösterisiyle sanatçıların birlik ve beraberlik mesajları izletildi.

Görmez konuşmasına Kürtçe “Gelî brano, xwuşk û brano. Şeva we bixêrbe. Xwuda şeva we xer bike (Ey kardeşlerim kız kardeşlerim; Geceniz hayırlı olsun. Allah gecenizi hayır eylesin)” sözleriyle başladı.

“Bir insanın onurunu kırmak, bütün insanlığını onurunu kırmak gibidir” diyen Görmez konuşmasına şöyle devam etti:

“Bunun için çöplerden yiyecek toplayıp yiyen çocuğun onuru bizim onurumuzdur. Yetimler, kimsesizler, çaresizler çocuklar, sokak çocuklarının onuru hepimizin onurudur. Mendil satarak, dilenerek hayatını kazanan kadının onuru hepimizin onurudur. Şiddete, taciz, töre cinayetlerine, fuhşa zorlanan kadınların onuru bütün insanların onurudur. Zorla evlendirilen genç kızların onuru hepimizin onurudur. Bizim yediğimizden, giydiğimizden giyemeyen, yiyemeyen bizim yanımızda çalışan arkadaşlarımız bizim onurumuzdur. Suriye, Irak, Arakan’da öldürülen insanların onuru, bizim onurumuzdur.”

“Peygamber sevgisi”ne vurgu yapan Diyanet İşleri Başkanı “Hacer-ül Esved’e eli değdiği için o taşa elini süren hiçbir mümin eline silah olarak mümin kardeşine doğrultamaz” ifadelerini kullandı.

Görmez konuşmasını  “Bu topraklarda onuru zedelenen ve kırılan hiçbir insan kalmasın” diyerek sonlandırdı.

“Yürekler sevgi, barış, kardeşlikle özgür olur”

Görmez bugün ise Diyarbakır İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti.

Baydemir, Görmez’i önceki gün yaptığı konuşmasının içeriği için kutlarken şu ifadeleri kullandı:

“Hepimizin el birliğiyle ülkemizdeki bütün yurttaşlarımızın arasında, bütün halklarımız arasında eşitlik, özgürlük, adalet ve birlikte yaşam temelli barışın inşasını inşallah hep beraber gerçekleştiririz.

“Bu travmaları, bu acıları, bu kırgınlıkları sizin de belirttiğiniz gibi o hırkanın üzerinde bırakmak ve her birimiz bir ucundan tutarak yeni bir geleceği inşa etmek durumundayız.”

Diyarbakır’ın hafızasında özel bir yeri olduğuna dikkat çeken Görmez ise “İnşallah yürekler özgürlüğüne kavuşur. Yürekler ne zaman özgür olur? İçinde sevgi, barış, kardeşlik olduğu zaman özgür olur” dedi. (BK/HK)

Fotoğraflar: İbrahim Yakut /AA – diyarbakir.bel.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar