Haber / ABD-Rusya arasında ”kara liste dalaşı”
13:13 15 April 2013

ABD yönetimi,18 Rus’u kara listeye alınca Rusya’da 18 Amerikan vatandaşını kara listeye aldı.

ABD ve Rusya insan hakları ihlalleriyle mücadele çerçevesinde, bu ihlallerde payı olduğuna inanılan kişilere yaptırım uygulanması çerçevesinde “liste dalaşına” girdi.

Rusya’daki vergi yolsuzluklarını ortaya çıkarmaya çalışırken hapse atılan ve 2009’da Rusya’da cezaevinde öldürülen avukat Sergey Magnitski adına ABD’de çıkarılan yasa uyarınca 18 Rus kara listeye alındı. Bu kişilere ABD vizesi verilmesinin yasaklanacağı, ayrıca ABD hukukuna tabii yerlerde bu kişilerin mallarına da el konulacağını duyurdu.

Rus Dışişleri Bakanlığı da ABD’ye rakip bir kara listeyle cevap verdi. Ruslar da Guantanamo’da yaşanan insan hakları ihlalleri dolayısıyla aralarında FBI ajanlarının da olduğu Amerikalıları kara listeye aldı.

Rbk haberde yer alan bilgiye göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sayfasında Rusya’ya girişi yasaklanan 18 Amerikan vatandaşının isimlerini yayınladı. Rusya’nın bu adımı Amerika’nın Magnitsky Liste’sine cevap olarak yapıldığı açıklandı.

Rusya’ya girişi yasaklanan Amerikalılar iki gruba bölündü. İlk grupta yer alanlar,  tutuklanan (Guantanamo Listesi) mahkumlara işkence yapan,  David Addington (2005-2008), ABD Adalet Bakanlığı çalışanlarından John Yoo,  Geoffrey Miller ve Jeffrey Harbeson.

İkinci grupta ise Rus vatandaşlarının yurt dışında hak ve hürriyetlerini kısıtlayan adalet mensupları Jed Rakoff, Pritinder Bharara, Michael Garcia, Brendan McGuire, Anjan Sahni, Kristian Everdell, Jenna Debs,Cristopher Lavin, Michael Rozenzaft, uyuşturucuyla mücadele ajansı özel ajanları Louis Million, Sam Gaye, Robert Zaharyashevich, Derek Odni ve ajan Gregory Coleman yer alıyor.

İnternet sayfasında yer alan açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı Aleksander Lukashevich’in “ABD Kongresi’nin Rus fobisi yüzünden Moskova ve Washington ilişkilerine ağır darbe vuruldu. Savaş listesi, bizim seçimimiz değil ancak bu denli açık şantaj karşısında susmaya da hakkımız yoktur” ifadesi yer aldı.

gazetem.ru

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar