Haber / Kafkasyalılar yeniden askere çağrılıyor
14:28 10 April 2013

Rusya Genel Kurmay Başkan Yardımcısı, orduya çağrılacak Kafkasyalı gençlerin sayısının artacağını açıkladı.

Rusya Federasyonu İçişleri Ordusu Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Vasili Smirnov, 2013’de orduya çağrılacak Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden gençlerin sayısının artacağını açıkladı. Kafkasya’dan askere alımlar geçici olarak durdurulmuştu. Uzmanlar Kafkasyalı gençlerin yeniden askere çağrılmasını memnuniyetle karşılıyor, ancak endişeler de sürüyor.

Kavkazki Uzel’in görüştüğü uzmanlar, Kafkasyalıların askere çağrılmasının geçici olarak durdurulmuş olmasını olumsuz bir olay olarak değerlendirdi ve toplumdaki yaygın bir fobinin sonucu olduğunu ifade etti.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (ABD, Washington) misafir bilim adamı Sergey Markedonov, devletin Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden asker alımını durdurmakla, ordunun birleşmiş sivil ulus oluşumuna hizmet etme fonksiyonunu ortadan kaldırdığını ve bölge üzerinde kontrolü sağlamak konusundaki zafiyetini itiraf ettiğini düşünüyor.

Rusya Bilimler Akademisi, medeni ve bölgesel araştırma merkezi Kafkasya bölüm başkanı Enver Kisriyev, Kafkasyalılara farklı muamele yapılmasının yabancı düşmanlığını bir sonucu olduğunu belirtti. Kisriyev “Bu orduda disiplinsizliğin yayılmasının bir sonucu oldu. Kuralsızlık ve güç kullanmanın normalleştiği şartlarda Kafkasyalılar bir tür avantaj kazandılar, çünkü onlar kendi problemlerini bağımsız olarak çözebilecekleri şartlarda yetişiyor. Ancak ordu disiplini sağlamlaştırmakla ilgilenmek yerine Kafkasyalılarla mücadeleyi tercih etti” dedi. Kisriyev’e göre, toplumda yaygın olan Kafkasyalı fobisi de ordudaki özel uygulamada önemli rol oynadı.

Askeri Siyasi Bilimciler Birliği üyesi Vasili Belozerov de ordudaki temel sorunun disiplinsizlik olduğunu düşünüyor.  Askerler arasındaki disiplinsizliğin ortaya çıkmadan önce engellenmesi gerektiğinin altını çizen Belozerov, “Bu bölgeden olan tüm erlere yönelik olumsuz yaklaşımın doğru olmadığını düşünüyorum. Kafkasyalı gençlerle çalıştım ve onlarla ilgili çözülemeyecek bir problem görmedim. Ayrıca belirli bir grup için farklı uygulamalar getirmek, bu grubun anayasal haklarının ihlal edilmesi anlamına gelir” şeklinde konuştu.

ajanskafkas

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar