Haber / Gorbaçov: Sovyetler Birliği’nin yıkılması benim hatam değil
18:45 31 March 2013

Eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov (82), Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının kendi hatası olmadığını söyledi.

Ria Novosti’nin düzenlediği “Açık Ders” panelinde konuşan Gorbaçov, “Sovyetler Birliği’nin merkeziyetçi yapısının değişmesi ve modernize edilmesinin gerekliliğine inandım. Ben her zaman birliğin korunmasından yanaydım. Birliğin yıkılması ile ilgili bana yönelik suçlamaların hiç biri doğru değil. Bunlar sorumsuzca ve haklı olmayan ithamlar.” dedi.

Glastnost (Açıklık) ve Perestroyka (Yeniden yapılanma) politikaları ile Birliğin sonunu getirdiği eleştirilerine cevap veren Gorbaçov, 1991 başarısız askeri darbesinin ardından Rusya’nın ilk devlet Başkanı Boris Yeltsin’in ‘yıkıcı tutum’ içinde olduğunu iddia etti.

Perestroyka politikaları ile Rusya ve doğu Avrupa ülkelerine demokrasi geldiğini savunan Gorbaçov, 1989’da Sovyet askerlerinin Afganistan’ın çıkarılmasının da büyük bir başarı olduğunu savundu.

Kendi siyasi kariyerini başarılı olarak değerlendiren eski Sovyet lider, “Benim siyasi kariyerim başarılarla dolu. Yaşamım her zaman siyasetle kesişti. Gençken okul organizasyonlarında yer aldım. Üniversitede de siyasetin içinde idim. Ağustos 1955’den bu yana profesyonel olarak siyasetin içinde bulunuyorum.” dedi.

Gorbaçov politikacı kimliğinin 1968’de Sovyetlerin Çekoslavakya’yı işgaline halkın duyduğu kızgınlığı gördüğünde reformcu yapıya dönüştüğünü kaydetti.

 

Faruk Akkan, Moskova, Cihan
haberrus

 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar