Haber / “Rusya’da ırkçılar parlamentoya girebilir”
0:32 29 March 2013

Rusya’da bazı uzmanlar, “ülkede yükselen milliyetçi akımın yarattığı tehdide” dikkat çekiyor. Bir sonraki seçimlerde aşırı milliyetçi bir partinin Duma’ya girebileceğinden endişe ediliyor.

“Rusya’da önümüzdeki dönemde, seçimlerde yüzde 10 oy alarak Duma’ya girebilecek siyasi partiler ortaya çıkabilir.” Bu öngörü, Duma bünyesindeki Toplum Konseyine ait. İktidar partisi Birleşik Rusya’ya yakınlığı ile bilinen Toplumsal Projelendirme Enstitüsü’nün siparişi üzerine, Toplum Konseyi’nin yürüttüğü anketten, ülkedeki aşırı milliyetçi akımların önümüzdeki yıllarda siyasi güç elde edebilecekleri sonucu çıktı.
Uzmanların görüşleri alınan araştırmaya göre, “Rusya’da yarın seçim olsa aşırı milliyetçi partiler Duma’ya giremez, ancak beş yıl sonra yüzde 5 barajını geçebilmeleri ihtimali yüksek.” Uzmanlara göre aşırı milliyetçi bir partinin 2016 yılında yüzde 10’a kadar oy alma olasılığı bulunuyor.
Levada Center’ın geçtiğimiz aylarda yaptığı ankete göre de, Rusya’da toplumun ciddi bir kesimi “Milliyetçi bir parti kurulursa oy veririm” diyor.
Rusya’da liderliğini Vladimir Tor’un yaptığı Nasyonal-Demokratik Parti, önümüzdeki mayıs ayında resmi başvuru yapmaya hazırlanıyor.
turkrus

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar