Haber / “Berezovski’nin kaburgası kırılmış” iddiası
0:08 29 March 2013

Londra’da evinde ölü bulunan Rus oligark Boris Berezovski’nin kaburgasında kırık tespit edildiği iddia edildi. Beerezovski’nin ilk inceleme sonuçlarına göre atkı ile boğularak öldüğü belirtilmiş, intihar ya da cinayet olup olmadığı belirtilmemişti.

İngiliz The Guardian gazetesinin internet sayfasında yer alan haberde, ilk otopsi sonuçlarına göre, Berezovski’nin kaburgasının kırıldığı tespit edildiği öne sürüldü. Habere göre, kırık kaburgaya rağmen cesette göğüs bölgesi dahil hiç bir morluğa rastlanmadı. Konuyla ilgili iddiaları gazeteye Berezovski’nin ailesine yakın kaynaklar aktardı.
Berezovski’nin eski arkadaşı Nikolay Gluşkov, Rus oligarkın İsrail’e gitmeyi ve orada bir kaç görüşme yapmayı planladığını kaydetti. The Guardian’a konuşan Gluşkov, “Galina (Rus oligarkın eski eşi) olayın intihar olduğuna inanmıyor. Onun sözlerine göre, Boris’in (Berezovski) İsrail’e gitmesi gerekiyordu. O İsrail’i çok seviyordu. Orada dostları vardı ve kendini huzur içinde hissediyordu.” dedi. Berezovski’nin İsrail’e gitmeyi planladığını bir başka eski dostu Mihail Çernoy da The Financial Times gazetesine açıkladı.
İngiliz basınına göre, Berezovski’nin otopsi incelemeleri en az 6 haftalık bir zaman alacak. Ailesi ve arkadaşları, Berezovski’nin Londra veya İsrail’de toprağa verileceğini belirtiyor. Rus oligarkın Rusya’da gömülmesi ile ilgili söylentiler ise henüz doğrulanmıyor.
Hodorkovski: Berezovski günahkardı
Rusya’da hapishanede bulunan eski YUKOS petrol devinin sahibi Mihail Hodorkovski, Berezovski için özel mektup yazdı. Hodorkovski, “Biz hiç arkadaş olmadık. Yirmi yıldır birbirimizi tanıyoruz. Aramızdan ayrıldı. Boris’in ölümünü duymak ağır. O hayatın her yönünü seven bir insandı. Günah işledi. İtiraf etti. Ve yine günah işledi. Ben ona kızıyordum. Şimdi yok. Bu benim için çok üzücü. Rahat uyu.” ifadelerini kullandı.
İngiliz güvenlik görevlilerinin, 67 yaşında hayatını kaybeden Berezovski’nin ölümüyle ilgili geniş şekilde incelemelerine bugün tekrar başlatacağı belirtiliyor. Berezovski ölümünden bir kaç saat önce Forbes dergisine verdiği son mülakatında, “Benim için hayatın anlamı bitti ve artık politika ve ticaretle uğraşmak istemiyorum. 67 yaşındayım, bundan sonra ne yapacağımı bilemiyorum.” ifadelerini kullanmıştı.
Berezovski’nin dost ve tanıdıkları da olayla ilgili çeşitli tahmin ve yorumlarda bulundu. Daha önce beraber çalıştığı politolog Stanislav Belkovski, Dojd kanalına yaptığı açıklamada Berezovski’nin intihar etmiş olabileceğini belirterek, “O, 90’lı yılların başlarından kurduğu oyunu kaybettiği için kendisini bağışlayamıyordu. Dolayısıyla intihar olabilir.” iddiasında bulunmuştu.
Gazeteciler Demyan Kudryavtsev, Yevgeni Kiselyov ve başka tanıdıkları ise intihar olmadığı görüşünde. Berezovski’nin eski basın sözcüsü Tima Bella son zamanlarda Rus oligarkın finansal sorunlardan dolayı güçlü depresyon geçirdiğini kaydetti. Rus işadamı Roman Abramoviç’e karşı 5 milyar dolarlık mahkemeyi kaybetmesi Berezovski’nin dengesini sarsmıştı.
Rusya Güvenlik Konseyi eski Sekreteri İvan Rıbkin, Berezovski’nin Moskova çevre bölgesindeki eski bir kilisenin yanında toprağa verilmesini vasiyet ettiğini ifade etti. Rıbkin, “Bana şunları vasiyet etmişti. Moskova çevre bölgesi Tarasovka’daki eski kilisenin yanında mezarlık var. Kendisi 1994 yılında orada vaftiz olmuştu. Orada akrabalarının mezarı var. Bu mezarlıkta toprağa verilmesini arzu ettiğini bana anlatmıştı.” dedi. (Cihan)
28.3.2013
turkrus

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar