Haber / “Kafkasyalı mahkumlar işkence kurbanı”
9:24 26 March 2013

İnsan hakları savunucularının Moskova’da düzenlediği basın toplantısında Kafkasyalı mahkumların etnik kimliklerinden ötürü işkence kurbanı oldukları ifade edildi.

22 Mart’ta Moskova Bağımsız Basın Merkezinde bir toplantı düzenleyen insan hakları savunucuları bir kez daha, Kafkasyalı mahkumların cezaevlerinde etnik nefrete bağlı olarak işkence gördüğünü ve haklarının ihlal edildiğini dile getirdi.

Toplantı Birleşik Kafkasya Forumu tarafından organize edildi. Kafkasya’da faaliyet gösteren başlıca insan hakları örgütlerinden bazıları bünyesinde toplayan Kafkasya Forumu’nun yönetim kurulu üyesi ve Çeçenya merkezli Objektif enformasyon ve araştırma merkezi başkanı Heda Saratova cezaevlerindeki insan hakları ihlallerinin boyutları hakkında bilgi verdi.

Saratova’nın verdiği bilgilere göre, geçen yıl Kopeysk’te çıkan büyük cezaevi isyanı başlıca olaylardan biri. Bir diğer vakada Kalmık Cumhuriyeti Salın 1 nolu cezaevinde Kafkasyalı mahkumlar işkenceleri protesto etmek için damarlarını kesti, birkaç tutuklu da kendisini yaktı.

Saratova “Cezaevlerindeki büyük olayların gölgesinde, medyanın dikkatini çekmeyen birçok olay yaşanıyor. Zarar görenlerin bazıları veya onların yakınları destek almak için Birleşik Kafkasya Forumuna  başvuruyorlar” dedi.

Toplantıda, kendi cumhuriyetleri dışında hapis yatan Kafkasyalı vatandaşlardan gelen, şikayetler de okundu. Birleşik Kafkasya Forumu avukatı Zaurbek Sadahanov, Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden olan vatandaşların hapishanelerde dini ve milli kimliklerine bağlı olarak hakları ihlal edilen, işkencelere maruz kalan en savunmasız mahkumlar olduğunu ifade etti.

Toplantıya katılan Rusya İnsan Hakları derneği müdürü Lev Ponomarev ise şöyle konuştu: “Mahkumlar arasında en savunmasız gruplardan birini ayırmak gerekiyor: Etnik kimliğinden ötürü işkenceye maruz kalan Kafkasyalılar. Tamamen etnik nefrete dayalı işkenceler devam ediyor. Diğer taraftan bu insanların dini vecibelerini yerine getirmeleri de engelleniyor”.

ajanskafkas

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar