Haber / Putin sivil topluma baskıyı artırdı
12:20 26 March 2013

Rusya yargısının sivil toplum örgütlerine açtığı savaş, Uluslararası Af Örgütü’ne de sıçradı. Yaklaşık 2 bin kurumun aranmasına yol açan emrin Kremlin kaynaklı olduğu iddia edildi.

Rusya’da yargının sivil toplum örgütlerine karşı açtığı savaş kapsamında Uluslararası Af Örgütü’nün ofisi de arandı. Kurumun Moskova’daki genel merkezine savcı ve vergi yetkilileri tarafından düzenlenen aramaya propaganda aracı olarak kullanılan devlet televizyonu NTV’nin gazetecileri de katıldı. Uluslararası Af Örgütü’nün Rusya Başkanı Sergei Nikitin, ABD merkezli haber ajansı AP’ye yetkililerin zaten hükümetin elinde olan belgeleri tekrar istediğini belirtti. Aramalar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in muhalefeti sindirme politikasının şiddetlenmesi olarak görülüyor.

Putin doğrudan emir verdi
Putin, şubat ayında Sovyet gizli servisi KGB’nin ardılı olarak görülen istihbarat kurumu FSB’nin üst düzey yetkililerine yaptığı konuşmada yabancı fonlarla kaynak sağlayan örgütlere Rusya’ya “baskı kurduğu için” dikkat edilmesi gerektiğini söylemişti. Bu konuşmanın ardından, son bir ay içinde yaklaşık 2 bin sivil toplum örgütü arandı. Geçen hafta perşembe günü Rusya’nın saygın insan hakları örgütlerinden Memorial’a da baskın düzenlendi. Memorial Müdürü Oleg Orlov “Bu direkt en üstten, Putin’in kendisinden, fazla bağımsız olan sivil toplum örgütlerinin aranması gerektiğine dair verilen bir emirden kaynaklanıyor” dedi.

‘Yabancı ajan’
Putin geçen yıl tekrar başkan olduktan sonra parlamentodan çıkan bir kanun gereği yabancı fonlardan yararlanan bütün sivil toplum örgütleri “yabancı ajan” olarak nitelendirilmişti. Baskınların bu kanun kapsamında düzenlenmiş olabileceği düşünülüyor. Putin, özellikle de Amerika destekli sivil toplum örgütlerini Rusya’nın iç işlerine karışmakla uzun zamandır suçluyordu. ABD Büyükelçiliği, Avrupa Komisyonu, insan hakları aktivistleri ve sivil toplum örgütleri Rusya’da olan bu son gelişmelerden ötürü duydukları endişeyi dile getirdi.

Af Örgütü’nün ofisi de arandı. Kurumun Moskova’daki genel merkezine savcı ve vergi yetkilileri tarafından düzenlenen aramaya propaganda aracı olarak kullanılan devlet televizyonu NTV’nin gazetecileri de katıldı. Uluslararası Af Örgütü’nün Rusya Başkanı Sergei Nikitin, ABD merkezli haber ajansı AP’ye yetkililerin zaten hükümetin elinde olan belgeleri tekrar istediğini belirtti. Aramalar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in muhalefeti sindirme politikasının şiddetlenmesi olarak görülüyor.

Putin doğrudan emir verdi
Putin, şubat ayında Sovyet gizli servisi KGB’nin ardılı olarak görülen istihbarat kurumu FSB’nin üst düzey yetkililerine yaptığı konuşmada yabancı fonlarla kaynak sağlayan örgütlere Rusya’ya “baskı kurduğu için” dikkat edilmesi gerektiğini söylemişti. Bu konuşmanın ardından, son bir ay içinde yaklaşık 2 bin sivil toplum örgütü arandı. Geçen hafta perşembe günü Rusya’nın saygıninsan hakları örgütlerinden Memorial’a da baskın düzenlendi. Memorial Müdürü Oleg Orlov “Bu direkt en üstten, Putin’in kendisinden, fazla bağımsız olan sivil toplum örgütlerinin aranması gerektiğine dair verilen bir emirden kaynaklanıyor” dedi.

‘Yabancı ajan’
Putin geçen yıl tekrar başkan olduktan sonra parlamentodan çıkan bir kanun gereği yabancı fonlardan yararlanan bütün sivil toplum örgütleri “yabancı ajan” olarak nitelendirilmişti. Baskınların bu kanun kapsamında düzenlenmiş olabileceği düşünülüyor. Putin, özellikle deAmerika destekli sivil toplum örgütlerini Rusya’nın iç işlerine karışmakla uzun zamandır suçluyordu. ABD BüyükelçiliğiAvrupa Komisyonu, insan hakları aktivistleri ve sivil toplum örgütleri Rusya’da olan bu son gelişmelerden ötürü duydukları endişeyi dile getirdi.

milliyet

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar