Haber / Hızlı çıktı, hızlı düştü…
22:47 24 March 2013
Londra’da hayatını kaybeden ve intihar ettiği ihtimali ağırlık kazanan Rus oligark Boris Berezovski’nin evinde yapılan analizlerde, redyoaktif bir madde ya da zehirlenme belirtisine rastlanamadı. Polis, kesin ölüm nedenini belirlemek için otopsi sonucunu bekliyor.  Olay yerinde cinayet kanısı yaratacak bir ize de rastlanmadı. Olay sırasında Berezovski’nin evde yalnız olduğunu korumaları doğruladı. Bu arada Berezosvki’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e kısa süre önce özel bir mektup yazarak af dilediği ve Rusya’ya dönmek için izin istediği  açıklandı.
Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov, “Berezovski bundan yaklaşık 2 ay önce Putin’e bizzat bir mektup gönderdi. Şahsen yazdığı mektubunda geçmişte çok sayıda hata yaptığını bizzat itiraf etti ve bu hatalarından dolayı af diledi. Putin’den vatana dönmesi için izin istedi” dedi. Bu mektuba bir yanıt verilip verilmediğini ise açıklamadı.
Putin’in Berezovski’nin ölüm haberine tepkisi konusunda Peskov, “Bu habere Putin’in nasıl bir tepki verdiğini bilmiyorum. Ama şunu ifade edebilirim: Kim olursa olsun bir insanın ölüm haberi, olumlu duygular oluşturmaz” dedi. Peskov ayrıca, ailesinden bir başvuru gelirse cenazenin Rusya’da toprağa verilmesi konusunu değerlendireceklerini söyledi..

DÜNKÜ GELİŞMELER…

Putin’in devlet başkanı olmasından kısa süre sonra ülkeyi terk eden ve Londra’da “sürgün hayatı” yaşayan Rusyalı oligark Boris Berezovski 68 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm nedeninin “intihar” olduğu belirtiliyor.

Londra’nın zenginler semti Berkshire’da malikanesinin banyosunda ölü bulunduğu belirtilen Berezosvki için Londra polisi evde “radyoaktif madde” taraması da yapıyor. Oligarkın zehirlenmiş olabileceği ihtimali de tartışılıyor. Ancak öne çıkan iki ihtimal var: Ya intihar ya da kalp krizi. Uzun süredir bunalım geçiren ve antidepresyon hapları alan Berezovski’nin bir yakınına, “Her şey bitti. En iyisi ölmek.İdeal yol bir kalp kirizi olurdu” dediği belirtiliyor.

Dün akşam saatlerinde “flaş” olarak Londra’dan gelen haberler çelişkiliydi:

Damadı Yegor Schuppe, Berezosvki’nin son dönemde bunalıma girdiğini, arkadaşları  ile temasını kestiğini, sürekli evde oturduğunu belirtti. Schuppe ölüm haberini Facebook hesabından duyurdu.

Forbes’a göre, Berezovski’nin öldüğünü damadı medyaya duyurdu. Berezovski’nin bugün Moskova saati ile öldüğü bildiriliyor.

Bu arada ünlü Rus avukat Alkesandr Dobrovinsk, işadamının canına kıydığını söyledi. Avukat, “Berezovski’nin canına kıydığına dair haber almıştım. Umutsuzluk mu? Yoksulluk işçinde yaşama korkusu mu? Korkarım cevabını bilmiyoruz” dedi.

Rusya’dan ayrıldıktan sonra finansal sıkıntılar yaşamaya başlayan Berezosvki son dönemde kolleksiyonundaki bazı tabloları satarak gündeme gelmişti.

Kremlin’in İngiltere’den iadesi için yoğun çaba gösterdiği Berezosvki, İngiliz vatandaşlığını almıştı.

YÜKSELİŞ VE ÇÖKÜŞ…

Berezosvki SSCB sonrası yaşanan “yükseliş ve düşüş” öykülerinin en canlısıydı… 1990’ların başından itibaren şaibeli özelleştirmelerden servet yapmış, Yeltsin döneminde ülkenin Milli Güvenlik Koneyi Genel Sekreterliği’ne yükselerek devlette de kilit rol oyanmıştı. Aeroflot’tan  Rusya 1. devlet kanalı ORT’ye kadar pek çok şirkette büyük hisse sahibi olmuştu.

Ancak Putin iktidara geldikten sonra yıldzı söndü ve hapse atılacağı korkusuyla ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Bütün enerjisini Putin aleyhindeki kampanyalara harcadı. 2003’de İngiltere’den sığınma hakkı alarak kendini sağlama aldı. En son, servetinde büyük pay sahibi olduğu Abramoviç’e karşı açtığı milyar dolarlık tazminat davasını da kaybettikten sonra kabuğuna çekilmişti.

…………..

Matematik öğretmenliğinden yola çıkan Boris Berezovski, 90’lı yıllarda şaibeli özelleştirmelerle servetine servet katan ve hızla yükselen “yıldız”lardan biriydi. Kremlin’de Yeltsin’e en yakın isimlerden biri olmuş, Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği bile yapmıştı… Ancak Putin iktidara gelip de oligarklara “İktidardan uzak durun” talimatı verince sinyali almayan ve muhalefet etmeye çalışan  Yahudi kökenli işadamı, çareyi Londra’ya kaçmakta buldu… İşler istediği gibi gitmedi. Her ne kadar Rusya’ya iade edilmese de sürgünde serveti günden güne eridi, bunalıma girdi ve gelen ilk bilgilere göre, muhtemelen intihar ederek 68 yaşında hayatına son verdi… Hızlı yükseldi, hızlı düştü…
………..
Kim ne dedi?
Berezovski’nin ölümünü farklı çevreler farklı şekillerde değerlendirdi. Basına yansıyan bazı yorumlar şöyle:

Sergey Markov (Politolog)
“Berezovski dahiliğini Rusya karşıtlığı için kullandı ve bu onu ölüme sürükledi. Bu olayın siyasi bir sonucunu beklememek lazım.

Yevgeni Minçenko (Minçenko Consulting holdingi sahibi)
”Berezovski 2000 yıllardan zonra birçok yanlış yaptı. Yanlış bir kumar oynadı ve kaybetti. Politika, acımasız insanlar için acımasız bir oyun…

Yuri Lujkov (Eski Moskova Belediye Başkanı)
“Berezovski son yıllarda Rusya siyasetinde etkisini tamamen kaybetmişti. Rusya’daki gidişata etkide bulunan bir politikacı olarak Berezovski uzuzn süre önce zaten ölmüştü.”
Gennadi Zyuganov (Rusya Komünist Partisi lideri)
“Berezovski Rusya tarihinde sadece yasa dışılık, suç, Yeltsin ve Gaydar’ın kepazelikleriyle birlikte anılacak.”
Vladimir Jirinovski (Liberal Demokrat Parti lideri)
“Berezovski’nin ölümünden önce Rusya’ya dönememiş olması üzücü. Çünkü Berezovski ülkesine dönerek, bütün sermayeleriyle birlikte Rusya’yı terk eden diğer oligarklara da mesaj vermiş olurdu.”
turkrus

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar