Haber / Rus uzmanlar uyardı: “Petrol fiyatları düşerse Rusya 10 yıldan geriye gider”
15:16 15 March 2013

Rusya’da farklı kuruluşlar petrol bağımlılığındaki artışın Rusya için oluşturduğu ciddi tehdide dikkat çekmeye devam ediyor. “Devlet yeniliklere yönelse de, Rusya’da son 10 yılda ekonominin ham madde bağımlılığı daha da arttı, diğer sektörlerin ekonomiye katkısı ise azaldı.”  Bu tespit Yüksek Ekonomi Okulu Kalkınma Merkezine ait.

Novıye İzvestiya gazetesinin gündeme getirdiği raporda, Rusya’da yatırımların büyük ölçüde petrol sektörüne yapıldığına dikkat çekilerek, ekonominin şimdiki gelişim temposunun sürmesi halinde, “Rusya’nın geri kalmış bir ülkeye dönüşebileceği, petrol fiyatlarındaki olası bir düşüşün Rusya’yı 10 yıl öncesinden de geriye götürebileceği” uyarısında bulundu.
Rapora göre ülkede doğal kaynakların GSYH’ye katkısı son 10 yılda yüzde 5,9’dan yüzde 9,3’e yükseldi. Aynı dönemde imalat üretiminin ekonomideki payı yüzde 15,2’den yüzde 13’e geriledi.
Örneğin son 10 yılda ulaşım ve telekomünikasyon sektörünün payı yüzde 2,1, tarım sektörünün payı yüzde 3,2 azaldı. Sağlık ve eğitimin GSYH’deki payı yüzde 5,6’dan yüzde 5,9’a çıktı. Kamu yönetimi sektörünün payı ise yüzde 4,5’ten yüzde 5,6’a yükseldi.
Dolayısıyla kişi başı düşen milli gelirdeki hızlı artışın büyük ölçüde petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olduğuna işaret eden uzmanlar, “Bu balon ansızın patlayarak, geride cılız bir iskelet” bırakabilir” uyarısında bulundu.

turkrus

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar