Haber / Rus aydınların yanıtladığı soru:”Komünizme olan inancınızı kaybettiniz mi?”
3:35 1 March 2013

“Komünizme olan inancınızı ne zaman kaybettiniz?” Rusya Komünist Partisi’nin 15’nci kongresi geride kalırken, Kommersant gazetesinin Vlast eki ünlü siyasi ve toplum adamlarına bu soruyu yöneltti. İşte farklı cevaplar:

Aleksey Simanovski (Merkez Bankası Başkan Yardımcısı)
Bunu uzun süredir düşünmemiştim. Komünizm aydınlık bir fikir, ancak maalesef hayata uygulanamıyor. Sovyetler Birliği’nde dahi insanlar komünist ideallerle yaşamadı.
Valeri Yazev (Birleşik Rusya Partisi milletvekili)
1980’lerin sonunda komünizm ile olmayacağını anladım. Bu fikir bana sıkıcı geliyor. İnsan her şeye kendi ulaşmalı, gökten inmesini beklememeli.
Rinat Hayrov (Birleşik Rusya Partisi milletvekili)
Hayal kırıklığına uğradığımı söyleyemem, ama o yıllara geri dönmek de istemezdim. Fikirler çok ciddiydi.
İgor Butman (Müzisyen)
10-12 yaşındayken, sloganlarla gerçek hayatın farklı olduğunu gördüğümde… Televizyonda ve radyoda bahsettikleri şeyler hayata yansımıyordu. Bugünkü komünistler de eşitlikten bahsediyor, ama parti lideri Gennadi Zyuganov Mercedes’e biniyor.
Georgi Greçko (“Sovyetler Birliği Kahramanı” ünvanı sahibi)
Ben hala inanıyorum. Ama Rusya Komünist Partisi’nin şimdiki lideri ile bir yere varılamaz. Bugün Lenin ve Marx’ın eserlerini çok az kişinin okuması üzücü. Tarihi kişiliklere hak ettikleri değerleri vermeyi beceremiyoruz.
Yelena Nikolayeva (Duma Konut Politikası Komitesi Başkanı)
Hiçbir zaman inanmadım. Hep bunun ütopya olduğunu düşündüm.
Lev Leşçenko (Halk sanatçısı)
1970’lerin sonunda Perestroyka komünist ideolojinin mantıklı bir sonu oldu. Komünist idealler ütopya idi, ancak birçok şey doğruydu. Bunu anladığım için parti kartımı iade etmedim, sakladım. Bu hatıra, hayatımın bir parçası.
Gennadi Şmal (Rusya Petrol ve Doğalgaz Sanayicileri Birliği Başkanı)
Ben komünizme olan inancımı yitirmedim. O zamanlar gençlik için en önemlisi kendini sınamaktı, şimdi ise para. Rusya Komünist Partisi’ne net bir program ve karizmatik liderler lazım.

 

turkrus

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar