Haber / Kabardey-Balkar atama mı istiyor, seçim mi?
3:14 26 February 2013

Kabardey-Balkarlı sivil toplum adamları ve siyasetçiler devlet başkanının nasıl göreve gelmesi gerektiği konusundaki görüşlerini paylaştı.

Yabloka partisi Kabardey-Balkar şubesi lideri Hakim Kuçmezov, bölge başkanının atama ile değil doğrudan seçimle göreve gelmesi gerektiğini düşünüyor. ‘Yukarıdan’ yapılacak her atamanın yolsuzluk düzenine hizmet edeceğini belirten Kuçmezov,  “Halkın seçimlere ilgisi oldukça yüksek. Ayrıca, onaylanmamış insanların seçimlere katılması engellenirse gerçek rekabet için hiçbir umut yok demektir. Rekabet için, onay ya da herhangi başka bir zorunluluk olmadan 50 bin imzayı toplayan herkese seçimlere katılma imkanı verilmeli” şeklinde konuştu. Kuçmezov, adayların ekibinde bütün etnik gruplardan temsilciler bulunması gerektiğini, aksi takdirde halkın desteğini almanın mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi Başkanı Valeri Hatıjukov, devlet başkanı başta olmak üzere bütün üst yönetim kademelerinin seçim ile göreve gelmesi gerektiğini belirtiyor. “Seçmek ve seçilmek, bunlar bizim anayasal haklarımız” diyen Hatıjukov, adaylık için kısıtlama yapılmamasını istiyor: “Aday olma hakkı siyasi parti temsilcileriyle sınırlandırılmamalı. Söz gelimi, eğer hiçbir parti programı beni tatmin etmiyorsa, bağımsız bir adayı seçebilmeli veya kendim aday olabilmeliyim”.

Toplumun yönetim üzerinde kontrolü olmadığını ifade eden Hatıjukov, bu problemin sadece seçimle çözülebileceğini kaydetti ve “İktidarı biz seçmiyoruz, onların bize karşı sorumluluğu yok” dedi.

Hatıjukov, Kuzey Kafkasya’da demokratik seçimlerin yapılmasının mümkün olmadığı yönündeki düşünceleri de reddediyor. Bu düşünceyi, doğrudan yapılacak özgür seçimleri istemeyen kişilerin ortaya attığını belirten Hatıjukov “Toplumda, yönetime etki etmek yönünde güçlü bir talep var, bu da sadece seçimle mümkün olur” açıklamasında bulundu.

Rusya Kazakları Birliği Terek Kazak Birliği Atamanı, Kabardey-Balkar Parlamentosu milletvekili İgor Logvinenko ise bölge başkanını parlamentonun belirlemesinden yana. Üyesi olduğu Adil Rusya partisinin de bu düşüncede olduğunu belirten Logvinenko “Bizler, parlamentoda halk tarafından seçilmiş yetkin insanların olduğunu ve onlara belirli yetkilerin verildiğini düşünüyoruz. Şu veya bu adayın yeterli olup olmadığını görüşen parlamento en doğru kararı alacaktır” dedi. Logvinenko’ye göre seçim, klan çatışmalarına dönüşebilir ve sonuç olarak zaten istikrarsız olan bölgede durumun kötüleşmesine hizmet edebilir.

Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi öğretim üyesi, devlet başkalığı bünyesindeki sivil konsey üyesi Profesör Hajismel Thagapsoyev, ‘seçimlere gereğinden fazla anlam yüklenmemesi’ gerektiğini düşünüyor. Thagapsoyev “Seçimlere büyük umutlar bağlamak kurnazlıktır. Demokrasi sadece seçimlerle sınırlı kalırsa bu iyi olmaz. Yerel idari konseylerin ve parlamentonun yetkilerinin genişletilmesi gerekli. Ancak böyle bir reform aracılığıyla katılımcı demokrasiye gidilebilir” dedi.

Thagapsoyev başkanlık için aday olma kriterleri ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Tüm dünyada insanlar partiler tarafından aday gösteriliyor. Yönetim görevlerine sokaktan birileri aday olmamalı, bizim zorlu şartlarımızda ise hiç olmamalı”.

ajanskafkas

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar