Haber / Ağlamayacağız, Yılmayacağız, Unutmayacağız…
0:00 25 February 2013

23 Şubat 2013 tarihinde Kadıköy Halk eğitim Merkezi’nde  “23 Şubat 1944 Çeçen-İnguş Sürgünü” anma etkinliği gerçekleştirildi.Kafkasya Forumu,IKKD Genç ve Apsuvara grupları tarafından “Ağlamayacağız, Yılmayacağız, Unutturmayacağız” mottosuyla hazırlanan etkinlik  slayt gösteri esnasında yapılan ve sürgün sürecini anlatan sunum ile başladı.

Sunumun ardından başlayan oturumda ise ilk sozu alan Çeçen – İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Ünlü 1944 Sürgünü’nü öncesi ve sonrasıyla tarihi bir süreklilik içerisinde değerlendirdikten sonra 1994 yılında ilan edilen bağımsızlık ve ardından yaşanan güncel siyasi gelişmelere değindi. Ayrica Çeçenistan’ın bugunkü durumuna da değinen Ünlü Çeçen sığınmacılar meselesi ile ilgili detaylı bilgiler aktardı.
Oturumun ikinci konuşmacısı olan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden Klinik Psikolog Öznur Açicbe ise  Türkiye’de sığınmacıların yaşadığı Psikolojik sorunlardan bahsederek Çeçen kamplarındaki tecrubelerini aktardı. Türkiye’deki yasal düzenlemelerin yetersizliğinden bahseden  Açicbe, sığınmacılık durumunun Çeçenler’de olduğu gibi uzaması halinde psikolojik sorunların da arttığını söyledi.
Son olarak söz alan Çeçen Sığınmacı Şamhan Mizayev ise Çeçen sığınmacıların Türkiye’ye gelişlerinden itibaren yaşadıkları süreci anlattı. Avrupa’daki Çeçenler’in durumunada değinen Mizayev İzmit’teki durumlarını aktararak sorunların tam olarak çözülmüş olmadığını söyledi.
Sunumların ardından soru cevap kısmıyla devam eden program izleyicilerin katkılarıyla gec saatlere kadar sürdü.İstanbul’da yaşayan çok sayıda Kafkasyalı’yı bir araya getiren etkinliğe İzmit’te yaşam mücadelesi veren sığınmacılar tarafından da yüksek katılım gerçekleştirildi.

Guşıps

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar