Haber / “Gazprom için yeni tehdit: Kaya gazından sonra kaya petrolü devrimi de kapıda”
15:00 22 February 2013

“Dünya yeni bir enerji devriminin eşiğinde. ABD’nin petrol ithalatı azalırken, kaya petrolü üretimi ise giderek artıyor.” Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers’un (PwC) son raporunda ABD’nin kaya petrolü hamlesinin Rusya’ya olumsuz etkilerine de değinildi.

 

Vedomosti gazetesinin aktardığı PwC raporuna göre, ABD’de 2004-2011 yılları arasında kaya petrolü üretimi 5 kat artarak günlük 111 bin varilden 553 bin varile çıktı. Petrol ithalatının bu sene son 25 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin beklendiği ülkede, 2010 yılı itibarıyla kaya petrolü rezervleri tahmini 33 milyar metrekübe kadar yükseldi. 2007 yılında bu rakam 4 milyar metreküp olarak tahmin ediliyordu.
ABD’de kaya petrolü hamlesinin hızlanmasının Rusya’yı şimdiden olumsuz etklilemeye başladığı belirtilen raporda, ABD’de petrol fiyatlarının düşmeye başladığına, kaya petrolü üretiminin ABD dışında da yayılması halinde dünya genelinde fiyatlarda azalma yaşanacağına dikkat çekildi.
PwC, 2035 yılına gelindiğinde dünyada günlük kaya petrolü üretiminin 14 milyon varile, yani toplam petrol üretiminin yüzde 12’si oranına yükseleceğini tahmin ediyor.
Gazprom Neft şirketi de kısa süre önce, Hantı Mansiysk’teki “Verhne-Salımskoe” petrol yatağında kaya petrolü çıkarma çalışmalarına başlama kararı almıştı.
Kaya petrolü rezervlerinin yüzde 70’inin ABD’de ve sadece yüzde 7’sinin Rusya’da olduğu belirtiliyor.
turkrus

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar